PLENKOVIĆ OPET BRANI BARIŠIĆA, SDP-ovac Tomić: "HDZ želi neobrazovane ljude jer su im to glasači"

Foto: Hina, Index

TEK nakon nekoliko sati aktualnog sata u Saboru na red je došlo pitanje ministra Pave Barišića i njegova plagijata. Damir Tomić iz SDP-a pitao je premijera Plenkovića kad misli smijeniti prozvanog ministra. No Plenković je još jednom jasno dao do znanja da stoji iza ministra.

>> PLENKOVIĆU, DOKAD? Đikić premijeru poslao hrpu novih dokaza da je Barišić plagijator

"Jeste vi čitali članak ministra Barišića? Bilo koju varijantu, bilo koju verziju. Ne znam jeste li, savjetujem vam da pročitate. Detaljno sam proučio članak, vidio sam koliko fusnota postoji u izvornom tekstu iz 2008. godine. U znanstvenom članku se obično u fusnoti argumentiraju teze, sve ostale fusnote imaju referencu osim jedne. Tu je fusnotu sam ministar uočio prije nego je bilo tko prijavio. Taj članak objavljen je potom u nekoliko međunarodnih časopisa s izravnom referencom, ministar je o tome dao jasna objašnjenja. Bez obzira što u javnosti postoji prijepor, pitanje jedne male reference dignuto je na razinu ljudskog, moralnog, znanstvenog i političkog integriteta Pave Barišića", branio je Plenković Barišića.

"Ja ga poznajem, ima iskustva, ima važne zadaće, njegov resor je bitan za budućnost, ono što radi u zadnja tri mjeseca, radi stručno i sa srcem, želi pridonijeti Hrvatskoj. Ne bih želio da jedna takva mala, tiskarska ili neka druga greška, njemu nanese štetu i pridonese destabilizaciji vlade. Što se mene tiče, neće. Ja ga poznajem, on uživa respekt brojnih kolega. Ovaj problem je apsolutno prenapuhan, ne želim ulaziti u motive. Ako su brojna povjerenstva jasno odlučivala o toj temi, ne znam zašto bismo godinama nakon prve verzije članka imali ovako veliku raspravu o temi koja je, po mom mišljenju, previše eksponirana u javnosti", rekao je Plenković.

Na to je opet riječ uzeo SDP-ov Tomić rekavši da Plenković očito nije pročitao Đikićeve primjedbe.

"Vama odgovaraju što neobrazovaniji građani jer su uglavnom takvi vaši glasači", rekao je SDP-ovac premijeru HDZ-ovcu.

"Vi ste svjesni da ste svjesni da ste upravo uvrijedili na desetke tisuća ljudi", ubacio se Reiner.

 

Pročitajte više