Plenković najavio nove moguće mjere zbog koronavirusa

Screenshot: Nova TV

PREMIJER Andrej Plenković gostovao je u Dnevniku Nove TV te komentirao borbu Hrvatske protiv koronavirusa i najavio nove poteze, a komentirao je i pobjedu na izborima u HDZ-u.

Na pitanje što nas čeka u borbi protiv koronavirusa Plenković je poručio kako je Hrvatska u ratu protiv pandemije te je sada vrijeme za samodisciplinu.

"Smatramo da je sada vrijeme i za samodisciplinu i za odgovornost svih naših sugrađana, Nema potrebe za stvaranjem prekomjernih zaliha. Razgovarali smo s maloprodajnim lancima i distributerima i namirnica ima dovoljno. Molim vas da se svi skupa ponašate odgovorno i uviđavno u odnosu i na druge Druga vrsta panike je ona financijska. Dio naših građana je počeo povlačiti depozite, uzimati novac iz investicijskih fondova, kupovati eure. Ni to nije potrebno, Hrvatska je danas ekonomski financijski puno otpornija na bilo koju vrstu vanjskog šoka i krizu. Stoga apeliramo na sve da se ponašaju odgovorno", rekao je. 

Apelirao je na građane da slušaju savjete stručnjaka i ne podliježu panici.

Istaknuo je kako se unutar Europske unije limitira sve što nije najnužnije.

Komentirao zahtjev zagrebačkog Stožera za strožim mjerama u Zagrebu

Osvrnuo se i na odbijeni prijedlog zagrebačkog Stožera civilne zaštite o strožim mjerama u gradu Zagrebu te kazao kako će se u srijedu ili četvrtak usvojiti veće ovlasti Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Nacionalni stožer civilne zaštite dobit će jače ovlasti, još eksplicitnije ovlasti nego što ih ima trenutno po zakonu kako bi provodio mjere", najavio je Plenković i dodao kako će ljudi na razini županija, uglvnom dožupani, i dalje imati važnu ulogu, ali će morati isključivo slušati odluke i procjene Nacionalnog stožera. 

 Plenković tumači kako se time želi osigurati jednoobraznost, uniformnost provedbe odluka. "Prave procjene s punom informacijom na način da su u svim dijelovima Hrvatske naši sugrađani u jednakom tretmanu", objasnio je.

"To ne znači da nećemo osluhnuti posebne zahtjeve kako što je bio slučaj u Istarskoj županiji, ali odluke će donositi Nacionalni stožer", poručio je. 

Apelirao je i na građane da se drže pravila samoizolacije te poručio da se nada da će se hakeri online sustava obrazovanje biti uhvaćeni. 

"Mi smo dogovorom s ministrima susjednih zemalja uspjeli dogovoriti koridor za prohod robe. Logično je da EU osigura taj koridor. U ovom trenutku Hrvati iz BiH mogu normalno ulaziti u zemlju. Brojevi u BiH su još uvijek mali", rekao je.

Iznio koje su nove moguće mjere, a nije htio odgovoriti je li se i on testirao

Kad je riječ o novim ekonomskim mjerama, premijer je rekao kako će se predložiti paket mjera za privatni sektor.

Rekao je kako su na stolu odgode plaćanja poreza i doprinosa. 

 "U okolnostima klize možemo odgoditi plaćanje poreza, poreza na dobit, poreza na dohodak, doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje - da ih rasteretimo  troškova. Omogućiti i drugi stvar - likvidnost, dakle obrtna sredstva, reprogramirati kredite, napraviti dogovor s bankama, HABOR-om, komercijalnim bankama. Mislim da  svi pokazuju veliki sluh za specifičnost situacije i spremni su izaći u susret", rekao je.

Najavio je kako će Sabor predloženi zakonski paket raspraviti u hitnoj proceduri te ga usvojiti najkasnije u četvrtak.

Kazao je da je na stolu i mogućnost da država daje iznos minimalne plaće (3.250 kuna), a svaki poslodavac da nadomjesti iznos radnikove plaće "povrh toga".

"U zakonima koje ćemo sutra predstaviti trenutno nema riječi o režijama", kazao je premijer.

Upitan kako se on nosi sa psihozom, premijer je kazao kako nema vremena za psihoze.

Na pitanje je li i on bio na testiranju, samo je poručio: "Obavljamo sve."

O izborima u HDZ-u

Osvrnuo se i na rezultate izbora u HDZ-u te odluku kako Milijan Brkić više neće biti potpredsjednik sabora, a Miro Kovač predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku. 

"Poruka naših članova i činjenica je da svih četvero kandidata za potpredsjednika izabrano govori o potpori našem smjeru. Logično je da Ante Sanader postane potpredsjednik sabora. Milijan Brkić i Miro Kovač i dalje su članovi HDZ-a. Na ključnim mjestima moramo imati ljude koji dijele viziju stranke, a ne nekog tko je još jučer govorio da stranka ne ide u dobrom smjeru i da ništa ne valja", rekao je.

Kad je riječ o planovima za parlamentarne izbore, rekao je kako još nisu raspravljali o eventualnim suradnjama na lokalnim razinama.

"Sigurno nećemo s HNS-om ići na iste liste. Da nam se ovakva kriza događa u vrijeme prije 10 godina, onda ne bih mogao reći da smo otporniji na vanjske šokove. Hrvatska danas izgleda puno bolje nego prije četiri godine. Bez političke stabilnosti, to jest 76 ruku u saboru, to se ne bi dogodilo", kazao je premijer. 

Pročitajte više