Plenković: Povećali smo narudžbe cjepiva, većinu ćemo cijepiti do kraja travnja

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković je sjednicu vlade otvorio govoreći o potresima u Hrvatskoj. Rekao je kako je do sada bilo više od 800 potresa od 28. prosinca.

"Do sada je od prvog potresa 28. prosinca bilo 849 potresa, 11 iznad četiri stupnja po Richteru, i tri magnitude veće od pet", rekao je premijer i dodao:

"Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane. Zahvaljujem svima koji pomažu našim sugrađanima. Svim volonterima i onima koji su donirali kućice", rekao je premijer.

Do sada je evidentirano 41.500 šteta.

"Stožer civilne zaštite svaki dan u Petrinji i pomažu našim sugrađanima", rekao je Plenković.

"Osigurava se intenzivno cijepljenje s obzirom na okolnosti i teže pridržavanje mjera u ovim okolnostima".

Potvrdio je da se u neke škole na potresom pogođenom području djeca vraćaju kasnije.

"Nastavak školske godine, osobito u Sisačko-moslavačkoj županiji, ovisit će od škole do škole s obzirom na razmjere štete".

Pomoć za pogođena područja

"Vlada je osigurala i jednokratnu pomoć za sve na potresom pogođenom području, 2500 za samce, a 3500 kuna za obitelji. Do sada je podneseno više od 14.0000 zahtjeva, a isplaćeno 10.5 milijuna kuna, a bit će za tu mjeru isplaćeno 50 milijuna kuna. Radi se i na očuvanju radnih mjesta", rekao je.

Spomenuo je da je osigurana nova oprema za Seizmološku službu.

Plenković: Proširit ćemo Zakon o obnovi potresom oštećenih zgrada

Premijer Andrej Plenković je rekao da se vlada odlučila na izmjene i dopune Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom u Zagrebu, u sklopu kojeg će proširiti njegovu primjenu i na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju.

"Kada je riječ o koracima koji idu dalje, vlada je intenzivno radila o pripremi zakonskog okvira. Odlučili smo na izmjene i dopune Zakona o obnovi, širimo polje primjene na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju. Još nemamo precizne razmjere šteta, bit će poznato kroz neko vrijeme. Ovim zakonom posebno uređujemo privremeno stambeno zbrinjavanje, dostavu privremenih pokretnih objekata, jedinice u državnom vlasništvu", rekao je premijer.

Obnova na području na kojem je proglašena katastrofa u određenim će se segmentima, rekao je, temeljiti na istim načelima kao i u Zakonu o obnovi Zagreba.

No, pojasnio je, s obzirom na razmjere potresa i činjenicu da se radi o ruralnom kraju, da su stradale obiteljske kuće i radi se o dijelu Hrvatske koji potpada pod kategoriju potpomognutog područja, određeni elementi u provedbi se definiraju na način koji je prilagođen posebnim okolnostima, osobito u Sisačko-moslavačkoj županiji.

''Znam da je hladno i zato se radi na tome da se svima osigura smještaj'', rekao je Plenković.

"Riječ je o dijelu Hrvatske koji je demografski, ekonomsko i socijalno oslabljeno i značajno je ispod prosjeka nacionalne razvijenosti", dodao je.

Plenković je najavio da će danas osnovati radnu skupinu koja za zadaću ima napraviti program društvene i gospodarske revitalizacije, a zajedno će je voditi ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

"Želimo da ona bude uključiva", poručio je te dodao kako će se, uz predstavnike resora, taj krug proširiti i na one koji mogu dati doprinos - na čelnike jedinica lokalne i regionalne samouprave, saborske zastupnike VI. izborne jedinice te predstavnike akademske zajednice, komora, udruga i eksperte.

Vlada će uz tu radnu skupinu napraviti i program mjera nastavno na donošenje zakona, a to planiraju u roku 14 dana, otkad se zakon donese, a na dnevnom redu u Saboru bi trebao biti u srijedu.

O koronavirusu i cijepljenju

"Što se tiče pandemije, želim kazati da smo nakon mjera krajem studenog i uz veliku odgovornost građana, uspjeli osigurati pozitivan trend, Hrvatska ima najveći dvotjedni pad u EU".

"Do sada je cijepljeno 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva od Pfizera i Moderne. Dodatno smo uzeli milijun Moderninog cjepiva. 29. siječnja će biti odobreno oxfordsko cjepivo, a od njih smo naručili 2.5 milijuna doza. Velike količine doza možemo očekivati u veljači i ožujku. Tako se očekuje da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja".

O obnovi nakon rata

Plenković je rekao kako postoji interes javnosti o projektantima, izvođačima i nadzoru različitih aspekata obnove na području Sisačko-moslavačka županije nakon Domovinskog rata.

"Ja sam jučer dao nalog državnom tajniku u Državnom središnjem uredu za obnovu da se taj popis sistematizira i učini dostupnim javnosti. Ne vidim zapreku da to ne bude dostupno javnosti. Tek treba utvrditi broj oštećenih zgrada i povezati to s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata", rekao je Plenković u uvodnom izlaganju.

Nakon premijera riječ je preuzeo ministar Tomo Medved koji je iznio podatke o broju pripadnika službi koji pomažu na Baniji, kao i detalje o akcijama u kojima su sudjelovali.

"Novim podrhtavanjem dolazi do novih oštećenja, pregledi se nastavljaju", rekao je Medved.

Vlada usvojila izmjene Zakona o obnovi

Nakon Medveda, ministar prostornoga uređenja Darko Horvat počeo je s predstavljanjem izmjena Zakona o obnovi. Vlada je usvojila predmetne izmjene i dopune.

Ministar Tomislav Ćorić predstavio je mjere za gospodarenje otpadom u Sisačko-moslavačkoj županiji za što je osigurano 50 milijuna kuna.

Beroš: Odaziv zdravstvenih djelatnika za cijepljenje je jako dobar

Ministar Vili Beroš govorio je o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj. Ponovio je da imamo pozitivan trend po broju novozaraženih i hospitaliziranih.

"S obzirom na situaciju u Sisačko-moslavačkoj županiji, mogu reći da se tamo pacijenti uredno obrađuju, teži slučajevi se upućuju u KB Dubravu ili Arenu".

Upozorio je da i dalje ima onih koji predugo odgađaju odlazak liječniku.

Beroš je rekao kako su obavili pripreme za cijepljenje šire populacije nakon što se cijepi rizična populacija.

"Ministarstvo je 7. siječnja dalo naputak da se organiziraju cijepni punktovi i mobilni timovi koji će cijepiti nepokretne".

"Odaziv zdravstvenih djelatnika za cijepljenje je jako dobar. Do sada ih je cijepljeno 18.489".

Ministar Božinović je ponovio da su donesene nove odluke o prelasku granica i produžene postojeće mjere do 31. siječnja.

Horvat: Država će u potpunosti financirati obnovu na potpomognutom području

Ministar Darko Horvat govorio je o proširenju Zakona o obnovi Zagreba i okolice na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i dio Zagrebačke županije.  

"Hrvatska na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Pravila iz ovog Zakona primjenjivati će se i na sva područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona. Stanovnici su zbog ekonomske nerazvijenosti tog područja u potpunosti izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove", kazao je Horvat.

Pročitajte više