ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Plenković povećao koeficijente ministarstvu iz kojeg dolazi. Učiteljima ne želi

Foto: Index/EPA/Pixsell/Dusko Marusic

PREMIJER Plenković ne želi popustiti zahtjevima sindikata koji za zaposlene u osnovnim i srednjim školama traže povećanje koeficijenata za 6,11 posto usprkos štrajku koji traje već mjesec dana i izlasku više desetaka tisuća ljudi na glavni zagrebački trg. 

Za učitelje Plenkoviću trebaju konzultacije s međunarodnim stručnjacima, za bivše kolege je dovoljna odluka vlade

Plenković je prije mjesec dana rekao da bi trebalo angažirati međunarodne stručnjake, neku od velikih konzultantskih tvrtki, koja bi realno utvrdila koeficijente složenosti poslova u javnom sektoru. No, kada je koeficijente trebalo povećati njegovim bivšim kolegama u Ministarstvu vanjskih poslova, onda je to prošlo bez problema.

Naime, vlada je u veljači ove godine na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova izmijenila Uredbu o plaćama, dodacima i naknadama u službi vanjskih poslova, kojom su izmijenjeni, odnosno povećani koeficijenti zaposlenih u tom ministarstvu. 

Neki u Ministarstvu vanjskih poslova dobili povećanje koeficijenta veće od 20 posto

Iako su mediji tada izvještavali da je zbog povećanja koeficijenata za zaposlenike u resoru vanjskih poslova bilo određenih nesuglasica jer su se neki članovi vlade pobunili protiv te odluke, Plenković je čvrsto stao u obranu te odluke te su im koeficijenti povećani.

Tako je izmjenom Uredbe definirano 29 naziva radnih mjesta čiji se koeficijenti kreću od 3,450 do 0,873. Najveći koeficijent među službenicima u resoru vanjskih poslova ima glavni pravni savjetnik čiji je koeficijent povećan s 3,395 na 3,450, što je povećanje koeficijenta za oko 1,6 posto. No neki su dobili i veću povišicu pa je tako, na primjer, profesionalni diplomat u zvanju veleposlanika imao koeficijent od 2,182, da bi ga povećali na 2,630, što je povećanje veće od 20 posto.

Bruto plaće u MVEP-u idu do 19.650 kuna - bez dodataka

Osnovica za državne službenike i namještenike od 1. rujna ove godine iznosi 5.695,87 kuna bruto, tako da se osnovne plaće zaposlenih u vanjskim poslovima kreću u bruto iznosu od 4.972 kune do 19.650 kuna. To je bez dodataka na staž.

Ministarstvo  vanjskih i europskih poslova prema proračunu za ovu godinu potrošit će oko 890 milijuna kuna. Od tog iznosa oko 300 milijuna ide za plaće zaposlenih. Zapošljavaju nešto manje od 1500 ljudi.

Povećali i broj zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova

Prošle godine promijenjena je Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojom je broj zaposlenih u samom ministarstvu povećan s dotadašnjih 884 na 924, dok je broj djelatnika u diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima povećan s 490 na 550, a sve to opravdano je "pripremama i koordinacijom aktivnosti svih tijela državne uprave za predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020".

Očito je da premijer Plenković, kao bivši diplomat, za svoje kolege iz Ministarstva vanjskih poslova ima nešto više razumijevanja nego za ostale dijelove javnog sektora.
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz štrajk u školama, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: štrajk u školama.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više