Plenković predstavio novog ministra Bačića. Oporba: Ovo je primitivno nasilje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

KANDIDATI za nove ministre Branko Bačić i Šime Erlić bit će saslušani na nadležnim saborskim odborima tijekom jutra, a očekuje se da ih na početku svake sjednice predstavi premijer Andrej Plenković.

U devet sati na zajedničkoj sjednici Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo i Odbora za gospodarstvo predstavljen je Branko Bačić, kandidat za potpredsjednika vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Sat kasnije Odbor za regionalni razvoj i fondove EU saslušavat će Šimu Erlića, kandidata za obavljanje dužnosti ministra regionalnog razvoja i fondova EU.

Bačić i Erlić trebali bi zamijeniti Ivana Paladinu i Natašu Tramišak, koje je premijer Plenković smijenio u sklopu najnovije mini rekonstrukcije vlade.  Paladina odlazi s čelnog mjesta ministarstva opterećen sporom i neefikasnom obnovom na Baniji i u Zagrebu, a Tramišak zbog navodnog premijerovog nepovjerenja u nju.

Hrvatski sabor povjerenje bi novim ministrima trebao iskazati već u utorak. Na sjednici sabora o povjerenju se glasa bez rasprave, a da bi bili potvrđeni, moraju dobiti glasove 76 zastupnika. 

Plenković: Bačić je jedan od najiskusnijih političara

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku kako je Bačić dobro poznat zastupnicima te da je jedan od najiskusnijih političara u Saboru i da je u svojoj bogatoj političkoj karijeri bio načelnik općine, državni tajnik u ministarstvu prometa, ministar graditeljstva... 

"Samo po sebi to znači da je čovjek koji se itekako dobro razumije u nadležnosti i funkcioniranje ovog ministarstva", rekao je Plenković. 

"Bačić će vrlo učinkovito i brzo ući u sve zadaće, nadležnosti i aktivnosti ministra. Ujedno će svojim političkim autoritetom jer je riječ o čovjeku koji će dobro obavljati koordinativne aktivnosti prema nizu drugih resora. On je inženjer geodezije, radio je u upravi za katastar, poznaje sve složene procese u graditeljstvu i prostornom uređenju", rekao je premijer dodajući da kada je netko prošao sve razine vlasti, onda je zasigurno čovjek koji ima sve potrebne reference i iskustvo da se bavi time. "Ono što je meni posebno važno je da je riječ o osobi od mog najvećeg povjerenja", rekao je Plenković, prenosi N1.

Oporba: Ovo je primitivno nasilje

Oporba je kritizirala da predstavljanje ministara pred Odborima nije dobro organizirano i da zastupnicima nije sve na vrijeme javljeno. 

Dalija Orešković upozorila je da je Branko Bačić još uvijek član nekih saborskih odbora i rekla kako su se u drugim odborima odobravali zahtjevi za stankom te da premijeru i njegovoj stranci ne služi na čast to što na čelno mjesto sjednice nisu stavili čovjeka koji sjednicu zna voditi. "Nemoguće je da na nekim odborima pravo na stanku postoji, a na vašem Odboru ne postoji", rekla je.

"Ne zanima nas nikakav vaš dogovor, vi ste dužni poštivati zakone i Ustav. Poslovnik i Ustav određuju na koji način funkcionira rad Sabora, dogovori nisu u skladu s parlamentarizmom, poštuje se zakon i Ustav. Pošto nemate poseban poslovnik, dužni ste poštivati Ustav. Ovo primitivno nasilje vršite negdje drugdje, ne u Hrvatskom saboru", poručila je Karolina Vidović Krišto.

 

Dodala je da imenovanjem Bačića premijer šalje poruku da se lopovluk isplati, a poštenje ne isplati. "Što vi želite poručiti? Želite uzeti svaku nadu mladom hrvatskom čovjeku da ima pravo na civiliziranu i uređenu državu. Zbog ovih korupcionaških metoda vas i Bačića imamo 50 posto niže cijene od Slovenaca, a cijene su nam 30 posto veće nego u Sloveniji", rekla je. 

Pročitajte više