Plenković za austrijsku televiziju: "Potjerat ću ekstremizam iz HDZ-a"

Screenshot: YouTube

AUSTRIJSKA televizija ARD 1 napravila je reportažu o izborima u Hrvatskoj i pobjedi HDZ-a, a najviše su pažnje posvetili Andreju Plenkoviću, novom predsjedniku HDZ-a i budućem premijeru.

"Jednostavno je, HDZ je desni centar i ja sam desni centar. Moja glavna misija je jačanje tog desnog centra. Moja glavna misija je ojačati taj desni politički centar. HDZ ima želju postati stranka koja je otvorena za sve građane, ali iz nje želim protjerati ekstremizam. Hrvatski narod želi stranku koja osjeća odgovornost prema našim nacionalnim interesima, povijesti, tradiciji i rimokatoličkoj vjeroispovijesti. To su uostalom vrijednosti koje je zagovarao Franjo Tuđman i one su ostale aktualne do danas", rekao je Plenković.

Na pitanje jesu li pitanja o povijesti štetna za Hrvatsku, Plenković je rekao kako to više nije u prvom planu.

"Razlika ove kampanje i one prošle je u tome što ideološka pitanja u ovoj više nisu bila dominantna. Želim podići razinu komunikacijske kulture u Hrvatskoj te da više ne pričamo o prošlosti, već i budućnosti i upravo iz tog razloga su naši stručnjaci bili fokusirani na budućnost – gospodarski razvoj", rekao je Plenković novinaru austrijske televizije.

Ova izjava dolazi u svjetlu napetih odnosa posljednjih dana na relaciji Plenković- Hasanbegović. Hasanbegović ne vidi razloga da ponovo ne bude imenovan ministrom kulture, a o tome je u posljednjih nekoliko dana javno progovorio neizravno prozvavši Plenkovića koji se našao na tankom ledu.


No, ukoliko je zaista Plenković zacrtao očistiti stranku od ekstremnijih stajališta, pred njim i HDZ-om je sasvim sigurno velik i nezgodan posao, a pitanje je kako će reagirati njegovo glasačko tijelo, ali i stranački kolege ukoliko zaista krene marginalizirati one koji imaju ekstremnije stavove.

Podsjetimo, u Saboru će u novom sazivu sjediti će zvijezde hrvatske desnice kao što su Zlatko Hasanbegović, Milijan Brkić, Bruna Esih i Stevo Culej. Ono što bi Plenkovića u ovom smislu trebalo brinuti jest činjenica što su svih četvero do Sabora došli zahvaljujući velikom broju preferencijalnih glasova, a što je jasan znak da HDZ-ovo izborno tijelo pozitivno gleda na one s radikalnijim stavovima.

Pročitajte više