Plenković: Rekao sam Vučiću da su optužnice protiv pilota neprihvatljive

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković sudjeluje na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu. Potvrdio je da su se on i srpski predsjednik Aleksandar Vučić kratko sastali na margini sastanka o Zapadnom Balkanu.

"Na tom sastanku sam iskazao nezadovoljstvo informacijom koju je on potvrdio - da postoji optužnica protiv hrvatskih pilota. Mi smo, naravno, ukazali na to da je taj zakon, kojim Srbija već godinama širi svoju jurisdikciju na teritorij drugih država, nama neprihvatljiv i da je takav potez za Hrvatsku sigurno signal koraka nazad u našim odnosima, a ne korak naprijed", rekao je premijer, prenosi N1.

"Šest godina vodimo politiku suradnje"

Istaknuo je da se to sve događa u svjetlu hrvatskih napora za normalizacijom odnosa, za unapređenjem gospodarske suradnje, za jačanjem položaja hrvatske manjine u Srbiji gdje su, tvrdi, vidljivi neki iskoraci. Također je rekao da se napori odnose i na stabilan položaj srpske manjine u Hrvatskoj.

"Politika koju mi vodimo već šest godina je politika suradnje, pomirbe, istine, odgovaranja za razne zločine… U svakom slučaju ovakav potez, s obzirom na tu nadležnost koju je Srbija sama sebi dala, neprihvatljiv je", kazao je Plenković.

Pročitajte više