Plenković: Roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivat će naknadu 10 mjeseci

Screenshot

Predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je da će roditelji njegovatelji nakon smrti djeteta dobivati naknadu 10 mjeseci.

"Čuli smo poruku sabora kada je riječ o Zakonu o socijalnoj skrbi i naknadi za roditelje njegovatelje. Danas sam obavio konzultacije s ministrom Piletićem i dao sam mu nalog da se poveća naknada koju će on predložiti u novom Zakonu o socijalnoj skrbi za roditelje njegovatelje i, drugo, da se definira period kojim bi se naknada dala roditeljima njegovateljima u slučaju da im dijete premine, za 10 mjeseci", kazao je Plenković.

Izjave u HDZ-U

Objavljuje Index Vijesti u Ponedjeljak, 20. ožujka 2023.

To će, rekao je, biti okviri u kojima će ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izaći s prijedlogom Zakona o socijalnoj skrbi i izmjenama uz druge izmjene koje je pripremalo to ministarstvo.

Naime, prošlog je tjedna vladajuća većina u saboru odbila prijedlog oporbe da se roditeljima njegovateljima omogući naknada šest mjeseci nakon smrti djeteta.

"Plus toga, idemo i sa Zakonom o osobnoj asistenciji i sa Zakonom o inkluzivnom dodatku. U ta tri zakona, koja su u nadležnosti ministra Piletića, svi zakoni i promjene idu i u smislu opsega polja primjene, dakle, veći broj korisnika i u smislu iznosa naknade sredstava", pojasnio je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

 

"Nije to predlagala oporba"

Andrej Plenković poručio je kako se oporba o čijem se prijedlogu na tu temu nedavno raspravljalo i glasovalo u Saboru "stavila u funkciju jedne udruge".

"Nije to predlagala oporba, oporba se tu stavila u funkciju jedne udruge. Ima puno ljudi koji se bave tom temom i mi smatramo da tu temu treba na cjeloviti način obraditi i donijeti rješenja koja su dugoročno kvalitetna i dobra u sklopu širih zahvata u izmjeni Zakona o socijalnoj skrbi", rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Time je odgovorio na novinarsku konstataciju kako je današnji prijedlog za četiri mjeseca dulji rok od onoga koji je u Hrvatskom saboru predlagala oporba. 

Vladajuća većina u prošli petak je u Saboru odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta.

Plenković je, na novinarski upit, negirao da je prva reakcija njegove stranke o toj temi prilikom glasovanja bila pogrešna. "Ne, nije. Ministar (Piletić) je rekao da ćemo donijeti cjelovito rješenje i to je u konačnici zaključak Sabora. Mi reagiramo konzistentno u skladu s onim što govorimo", kazao je.

Predsjednik Vlade i HDZ-a podsjetio je i da je oporba bila protiv Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama u kojem su prije samo tri mjeseca povećavali naknadu za te iste roditelje. Tada, kazao je, nije primijetio medijski atak na oporbu što je bila protiv. Isto to nije primijetio niti kada su prije nekoliko godina povećavali naknade za roditelje njegovatelje.

Donosimo cjelovita rješenja

"Mi donosimo cjelovita rješenja u okviru politike koja je socijalno osjetljiva, orijentirana da pomognemo svima", istaknuo je. 

Upitao se i zašto Anka Mrak Taritaš kada je bila dio Vlade nije regulirala niti jedno od tih pitanja. "Zašto u njezinom mandatu nisu povjerenstva pri Ministarstvu zdravstva donosila odluke da se odobri posebno skupi lijek, primjerice za spinalnu mišićnu atrofiju poput Spinraze i dva druga lijeka koja se kod nas odobravaju. Nema odgovora na to", poručio je.

Plenković je kazao i da se ta tema ne može uspoređivati s naknadama koje nakon prestanka mandata dobivaju saborski zastupnici. "To su neusporedive stvari", rekao je.

Na novinarski upit koji je rok donošenja tog zakona, pojasnio je kako ministar Piletić ima zadaću da što prije sa svojim kolegama prione izradi prijedloga zakona.

Upitan je li se na Predsjedništvu spominjao slučaj uhićenog HDZ-ovog vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića rekao je da su to "spominjali samo faktično".

Plenković je, na pitanje odgovaraju li HDZ-u novi izbori u toj županiji, rekao da se tu radi o izravno izabranim čelnicima koji imaju svoj mandat te sada još ne znaju kako će se to dalje razvijati. Pojasnio je i kako izbori u ovom trenutku nisu ni bili predmet rasprave niti znaju kako će sve to skupa ići dalje.  

Osvrnuo se i na subotnji prosvjed liječnika rekavši da je ministar zdravstva Vili Beroš dobio uputu da nastavi dijalog sa svim predstavnicima različitih udruga i komora. "Da nas izvijesti, da vidimo kako zajednički možemo učiniti dodatne napore za položaj liječnika u Hrvatskoj", rekao je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više