Plenković: Šaljemo prijedlog za razrješenjem Jelenića, povjerenje je narušeno

Foto: Patrik Macek/Pixsell

JUČER je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio ostavku nakon niza reakcija na njegovo članstvo u masonskoj udruzi. Na sjednici vlade bilo je riječi i o njegovom razrješenju.

"Na zatvorenoj sjednici vlade bit će prijedlog razrješenja glavnog državnog odvjetnika. Taj prijedlog ne znači da je on postupao protivno zakonima i da svoju dužnost nije obavljao objektivno, nepristrano i neovisno. Ovdje se radi o integritetu ljudi koji rukovode radom najviših pravosudnih tijela i samim time povjerenju javnosti u neovisnost državnog odvjetništva, a i pravosuđa u cjelini. Načela i pravila ponašanja koja se očekuju od državnog odvjetnika, pa tako i od glavnog državnog odvjetnika u obnašanju njihove dužnosti, pa i privatnog života, izrazito su visoka jer ova dužnost ne ostavlja prostor za bilo kakvu sumnju u nepristranosti. Otkrivanjem činjenice da je gospodin Jelenić član nekog društva ili udruge, neovisnost je dovedena u pitanje. Povjerenje je narušeno jer je glavni državni odvjetnik bio član tajnog društva. Vlada od njega tu informaciju nije dobila prije dvije godine, niti smo znali o njegovom članstvu u toj udruzi iako je ta udruga legalna. Da je to tada izneseno, mi bi to razmotrili. Vlada ne dovodi u pitanje profesionalnost i neovisnost, ali podržavamo njegovu odluku da donese ostavku", rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice vlade.

Jelinić je, podsjetimo, jučer vladi uputio zahtjev za razrješenjem s dužnosti koju je obnašao od 24. travnja 2018. godine.

Jutros je stigao u DORH.

"Sve što sam imao reći, rekao sam jučer", samo je kratko poručio novinarima.

Pročitajte više