Plenković satima uvjeravao splitske HDZ-ovce da je Istanbulska okej, izgleda da je uspio

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

GOTOVO puna četiri sata trajao je večerašnji sastanak Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije na kojem je premijer i predsjednik stranke uvjeravao svoje članstvo oko dobrobiti Istanbulske konvencije. Bilo je planirano da se sve dovrši u roku od dva sata, no očito je bilo dosta toga za razjasniti. 

"Bilo je nekih dvojbi oko rodne ideologije, postojala je bojazan kod stanovništva Dalmacije da će se kroz dokument uvući rodna ideologija na mala vrata, ali sada smo svi za nakon što nam je predsjednik jako dobro objasnio i ima našu podršku. Objasnio je da u Istanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije, to je dokument koji štititi žene protiv nasilja, i na to smo ponosni", kazala nam je nakon sastanka Danica Baričević s Brača. 

"Bilo je i drugih tema"

Prvi su sastanak napustili župan Blaženko Boban i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, požurili su u Dugopolje, tamo se slavi obljetnica ustrojavanja stranačke podružnice. Nisu bili raspoloženi za komentar, kao i većina HDZ-ovaca koji su stranačke prostorije u Sinjskoj napustili prije Plenkovića. 

"Imali smo konstruktivnu raspravu. Svi smo jedinstveni. Nije se samo razgovaralo o Istanbulskoj konvenciji. Čeka nas i sjednica Vlade u Splitu i puno projekata, bilo je i drugih tema", kazala nam je saborska zastupnica Dragica Roščić. 

Sjajna prigoda 

"Ovo je bila sjajna prigoda da raspravimo aktualne političke teme. Riječ je o unutarstranačkom dijalogu. Imao sam prilike izvijestiti o najvažnijim temama, jedna je bila i pitanje ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama. Nakon vrlo argumentirane i kvalitetne rasprave, mislim da je vrlo uvjerljivo, većinsko raspoloženje za nastavak procesa ratifikacije. To je razuman i racionalan zaključak", kazao je Plenković. 

Pitali smo ga i je li upoznat s otvorenim pismom profesora Matka Marušića koji se danas suprotstavio usvajanju Istanbulske konvencije. 

"Upoznat sam koliko mogu biti. Rasprava je trenutno u javnosti. Normalno je da određeni ljudi imaju rezerve i strahove, moj je stav da se trebamo koncentrirati na ono što postoji u konvenciji i vjerovati u sebe da način provedbe neće ni na koji način za Hrvatsku stvoriti obveze koje bi bile u suprotnosti i s odredbama našeg Ustava. Predviđene su neke rezerve za financijske aspekte, a što se tiče interpretativne izjave, ona bi trebala biti korisna da pojasni svima onima koji misle da bi u konvenciji moglo nešto biti čega nema", kazao nam je Plenković. 

 

Pročitajte više