Plenković se hvali da je baš on osigurao lijek za bolesnu djecu, ali ne onaj koji su tražili roditelji

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković pohvalio se danas u Stonu da je baš on s čelnim čovjekom tvrtke Hoffman-La Roche omogućio da se Hrvatsku uvrsti u fazu kliničkoga ispitivanja lijeka koji bi besplatno trebalo dobiti 23 mala pacijenta koji boluju od spinalne mišićne atrofije.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o liječenju djece koja boluju od spinalne mišićne atrofije, predsjednik Vlade Plenković je rekao da je sastanak u Davosu sa čelnim čovjekom tvrtke Hoffman-La Roche, omogućio da se Hrvatsku uvrsti u fazu kliničkoga ispitivanja lijeka koji ta farmaceutska kompanija radi.

To nije lijek koji su tražili roditelji teško oboljele djece

Time će, tvrdi Plenković, biti omogućeno besplatno korištenje lijeka za 23 pacijenata. No ono što je Plenković (ponovno) zaboravio spomenuti da djeca koja boluju od teške bolesti neće dobiti provjereni lijek Spinrazu koji su tražili njihovi roditelji, nego eksperimentalni lijek koji je još uvijek u fazi kliničkih ispitivanja.

Plenković je podsjetio da je na sjednici Vlade donesena i odluka kojom je Vlada osigurala financijska sredstva za liječenje pacijenata koji boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

''Mi ćemo na tom tragu nastaviti naše aktivnosti i pokušati omogućiti liječenje svim onim pacijentima koji su zaista u nezavidnom položaju, jer je riječ o tako specifičnim i teškim bolestima koje nisu na uobičajenim listama HZZO-a za lijekove. Zato smo napravili ovaj ekstra napor i kada je stvar bila dogovorena, tada smo je objavili. Na tome radimo intenzivno zadnja dva i pol mjeseca'', zaključio je predsjednik Vlade Plenko

Pročitajte više