Plenković konačno komentirao tajni sastanak Todorića i Marića

Foto: FaH/Ivicatodoric.hr

PREMIJER Plenković je konačno komentirao sastanak vlasnika Agrokora i ministra financija Zdravka Marića, o kojem je Ivica Todorić nedavno pisao na svom blogu.

>> OBJAVLJENI DOKUMENTI Marić je sve znao o stanju u Agrokoru, ali je lagao


>> VIDEO Marić se obratio novinarima, odbio odgovoriti na pitanje o sastanku s Todorićem


>> Sad je sasvim jasno: Marić mora podnijeti ostavku zbog Agrokora


Podsjetimo, Marić je prije ulaska u vladu Tihomira Oreškovića na funkciji ministra financija radio kao direktor za strategiju i tržišta kapitala.

Iako je Marić početkom ove godine tvrdio da je situacija u Agrokoru stabilna i da neće doći do stečaja, stvarnost ga je vrlo brzo demantirala. Marić je također tvrdio da se još u prosincu prošle godine, zbog svoje ranije pozicije u Agrokoru izuzeo od donošenja bilo kakvih odluka o posrnulom koncernu, pa tako i o kreditu HBOR-a (na čelu čijeg Nadzornog odbora sjedi upravo Marić) koji je dobio Agrokor, vlasnik Agrokora Ivica Todorić na svom je blogu ustvrdio da ga je Marić posjetio početkom ožujka i to u svojstvu izaslanika premijera Plenkovića.

Todorić prije gotovo tri tjedna objavio informaciju o sastanku s Marićem


Podsjetimo, Todorić je na svom blogu 24. rujna objavio informacije o sastanku 26. veljače pod okriljem noći u prostorijama vlade, na kojem su uz Todorića i njegovog šefa financija Ivana Crnjca sudjelovali potpredsjednica vlade Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić i tadašnji šef sabora Božo Petrov.

"5 dana kasnije, Zdravko Marić dolazi k meni u Agrokor, kako je rekao, u ime premijera. Obavještavam ga da Agrokor ne treba pomoć Vlade i da premijeru zahvaljujem na čokoladicama koje nam je poslužio na sastanku", napisao je Todorić u istom blogu.

"Ako se obavljaju razgovori, ne znači da se donose i odluke"


Danas se o tom sastanku, više od dva tjedna nakon što je Todorić pisao o njemu, konačno oglasio i premijer Plenković. No, nije rekao ništa konkretno.

"Vodili su se brojni razgovori, a sve u interesu dobrobiti i očuvanja hrvatskoga gospodarstva, našega financijskog sustava i spriječavanja negativnih efekata na gospodarstvo, zaposlenike i turističku sezonu. Svi koraci koje smo napravili bili su u toj funkciji, a ako se obavljaju neki razgovori, ne znači da se donose i odluke", rekao je danas Plenković komentirajući susret Marića i Todorića.

"Nismo nacionalizirali Agrokor"

Plenković je istom prilikom odbacio ocjene koje dolaze iz Sberbanke da je hrvatska država nacionalizirala koncern Agrokor te da stoga mora vratiti i dug koji koncern ima prema toj ruskoj banci, ističući da je u slučaju Agrokora na snazi zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju.

Sberbanka je jedan od stalnih, potpuno informiranih članova privremenog vjerovničkog vijeća od nultog dana, rekao je Plenković novinarima u sklopu Dana otvorenih vrata Sabora u prigodi Dana neovisnosti.

"Njihovi su predstavnici sudjelovali u razgovorima i s bivšom upravom (Agrokora) i s vladom i u okviru koordinacije različitih banaka koje su ključni vjerovnici. I imaju sve informacije i mislim da njihovi pravnici jako dobro čitaju, što je bio smisao izvanredne uprave. Dakle, otklanjam tezu o nacionalizaciji. Nacionalizacija je nešto drugo. Ovo je zakon koji omogućava izvanrednu upravu u ograničenom vremenskom razdoblju", rekao je Plenković.

"Sberbanka ima legitiman interes štititi svoj novac, ali..."


Sberbanka je, dodao je, jedan od bitnih vjerovnika koji je imao i prilike, i trenutka, i mogućnosti "da kaže sve što želi u ovom proces i da u njemu sudjeluju."

"Vjerujem da imaju legitiman interes štititi svoj novac. Međutim, isto tako, treba reći da oni kada su taj novac davali, nisu pitali ništa ni vas, ni mene, ni vladu. Dakle, oni su komercijalna banka koja je, vjerujem, uz odgovarajući due dilligence, donosila odluke o tako velikom kreditiranju, a sada su u procesu restrukturiranja i nagodbe jedan od aktera", rekao je Plenković.

Pročitajte više