Plenković se napokon oglasio o zakonu za spas Agrokora i budućnosti Ivice Todorića

Screenshot: RTL

PLENKOVIĆ je danas gostovao u sve tri središnje informativne emisije vodećih televizijskih kuća, a jedna od glavnih tema bio je i jučer najavljeni "Lex Todorić".

Podsjetimo, potpredsjednica vlade Martina Dalić je jučer na press konferenciji najavila kako vlada priprema novi zakon koji će se moći primijeniti na sve domaće firme koje imaju preko 8000 zaposlenih te koje imaju preko milijardu kuna duga.

Zakon je u javnosti odmah nazvan "Lex Todorić" jer je savršeno jasno da njime vlada pokušava spasiti koncert Ivice Todorića, inače najveću privatnu tvrtku u zemlji.

Ignorirao "neugodno" pitanje


Plenković je večeras, gostujući u središnjoj informativnoj emisiji RTL-a, odbio odgovoriti na pitanje na koju bi se još privatnu firmu osim Agrokora mogao odnositi takav zakon.

Premijer je hladno ignorirao konkretno pitanje, a umjesto toga pričao o tome kako Agrokor u Hrvatskoj i susjednim zemljama ima oko 60 tisuća zaposlenih te ga opisao istim riječima kao jučer i Martina Dalić - kao kompaniju koja je "izrazito važna za sistemsko funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i financijskoga sustava".

Zakon koji je jučer najavila Martina Dalić premijer je u razgovoru za RTL opisao kao "odgovarajući zakonodavni i institucionalni okvir u slučaju da određeni aktivizam od strane države bude potreban". Plenković je dodao kako je cilj vlade "cilj osigurati kvalitetno restrukturiranje kompanije".


"Kako će ona u konačnici biti, to nije niti na meni niti na bilo kome na vladi da kaže. Želimo pomoći procese koji će osigurati sigurnost zaposlenika, što nam je jako važno, dobavljača, vjerovnika i samog funkcioniranja kompanije", dodao je Plenković.

Na upit može li se računati na raspad Agrokora i njegovo "mrvljenje na desetke manjih jedinica", hrvatski premijer rekao je kako se o tomu ne razgovara.

"Todorić je cijeli život uložio u taj projekt, na njemu je najveća odgovornost"


Zanimljiv je bio i Plenkovićev odgovor na tvrdnju da se vlasnik Agrokora dosad nije javno oglasio o problemima svog koncerna, odnosno na pitanje što misli o Todorićevoj budućnosti.

"On je vlasnik kompanije, čovjek koji je cijeli život uložio u tako veliki projekt i sigurno da u ovom trenutku ima i najveću odgovornost za daljnju budućnost kompanije. Vjerujem da radi u najboljem interesu ovoga što je dosada stvarao", glasio je diplomatski odgovor Plenkovića.

Hoće li porezni obveznici vraćati dugove Agrokora?


Premijer je intervju dao i za HRT-ov Dnevnik, u kojem mu je novinar uputio zanimljivo pitanje: "Hoće li porezni obveznici vraćati dugove Agrokora?"

"Takvog straha i takve bojazni nema, koristimo najbolje prakse iz drugih zemalja, to je kompanija u privatnom vlasništvu, a vlasništvo je zaštićeno ustavom kao i sloboda poduzetništva. Ono što kao vlada želimo napraviti je okvir u kojem bi se izbjegli scenariji koji bi mogli imati negativne efekte na ukupno gospodarstvo, pa u konačnici i na nekakve ovakve interpretacije koje kruže. Sve što radimo trebalo bi spriječiti takav scenarij", ustvrdio je Plenković.

"

Pročitajte više