Plenković se sastao s predstavnicima vinara, oni hvalili suradnu s vladom

Foto: Vlada

Tehnički premijer Andrej Plenković primio je danas predstavnike regionalnih organizacija vinara i vinogradara, a razgovarali su o stanju u sektoru vinarstva i vinogradarstva, izvijestili su iz Vlade. 

Kako se navodi u priopćenju, na sastanku u Banskim dvorima bili su predstavnici regionalnih organizacija vinara i vinogradara iz četiri hrvatske vinogradarske regije - Udruga "Graševina Croatica" regionalna organizacija za regiju Slavonija i hrvatsko Podunavlje, Udruženje "Vino Dalmacije" regionalna organizacija za regiju Dalmacija, "Vinistra" regionalna organizacija za regiju Hrvatska Istra i Kvarner te "Bregovita Hrvatska" regionalna organizacija za regiju Središnja bregovita Hrvatska.

Na sastanku su sudjelovali i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Tugomir Majdak, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anita Sever - Koren.

Tema sastanka bila je stanje u sektoru vinarstva i vinogradarstva, aktivnosti i rezultati rada kao i obilježavanje 30. jubilarne Vinistre.

Plenković: Nastavit ćemo pomagati hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo

Premijer Plenković zahvalio je svim sudionicima sastanka na kvalitetnoj suradnji kao i na zajedničkom ustrajanju na promociji hrvatskih vina i širenju kulture vina. "Nastavit ćemo pomagati hrvatsko vinogradarstvo i vinarstvo koje ima dugu i bogatu tradiciju, uz očuvanje velikog broja autohtonih sorti", naglasio je Plenković.

U priopćenju se prenosi kako je ministrica Vučković izvijestila da je u prethodnom trogodišnjem razdoblju rad regionalnih organizacija sufinanciran kroz Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija u iznosu od 800 tisuća eura.

"U tijeku je novo programsko razdoblje provedbe Programa od 2024. do 2026. koji će se financirati u iznosu od 1.8 milijuna eura", rekla je Vučković.

Predstavnici regionalnih organizacija vinara i vinogradara pohvalili su suradnju s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede, a posebno donošenje novog Zakona o vinu kojim su i formirane regionalne organizacije kao i usklađenost nacionalnog zakonodavstva s europskim, prenosi se u priopćenju Vlade.

Pročitajte više