Plenković se tri godine nakon potresa u Petrinji hvali "revitalizacijom" te županije

Foto: Pixsell/Marko Prpic

Premijer Andrej Plenković rekao je danas, uoči sutrašnje treće godišnjice petrinjskog potresa, da vlada nastavlja s obnovom te društvenom i gospodarskom revitalizacijom Sisačko-moslavačke županije, gdje je dosad ugovoreno 417 projekata vrijednih 549 milijuna eura.

Plenković je na sjednici vlade rekao da će sutra u Petrinji obilježiti završetak radova na osam višestambenih zgrada sa 128 stambenih jedinica te podsjetio da su na području Banovine zatvorena sva kontejnerska naselja u nekoliko gradova. Naveo je da je na petrinjskom i zagrebačkom području obnova u potpunosti završila na ukupno 11.050 zgrada, među kojima 10.507 privatnih zgrada i kuća te 543 javne zgrade.

"Nastavljamo s ukupnim naporima za revitalizaciju, društvenu i gospodarsku, osobito Sisačko-moslavačke županije, gdje je do sada ugovoreno 417 projekata vrijednih 549 milijuna eura", rekao je Plenković.

Hvalio se osiguravanjem milijuna iz Europskog fonda solidarnosti...

"Svim kućanstvima kojima se financira najamnina u zamjenskim stanovima isplaćuje se i subvencija za režijske troškove. To će vlada i danas ponoviti za sljedeće razdoblje, kad je riječ o električnoj i toplinskoj energiji i korištenju autoceste, besplatnom prijevozu vlakom, otpisu potraživanja", rekao je.

Ustvrdio je da su u potpunosti iskorištena sredstva iz Europskog fonda solidarnosti od 1.3 milijarde eura, za Zagreb i Banovinu, te je dodatno osigurano 1.5 milijardi eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti za obnovu od potresa, koja uključuje i javnu infrastrukturu.

...a onda i isplatom pomoći umirovljenicima

Plenković je kazao i da je danas važan dan za 830.000 umirovljenika koji imaju mirovinu do 840 eura jer Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kreće s isplatom jednokratnog paketa pomoći. Podsjetio je da od 1. siječnja stupaju na snagu izmjene Zakona o nacionalnoj naknadi za starije, koja se povećava sa 120 na 150 eura, te se pojednostavljuju uvjeti za ostvarivanje prava na naknadu.

"Izmjenama čak četiri zakona o drugom i trećem mirovinskom stupu cilj je jačanje kako bi se osigurale veće mirovine budućim umirovljenicima, a ne, kako ih neupućeni predstavnici oporbe straše neistinama, da im se mirovine oduzmu", poručio je premijer.

Pročitajte više