Plenković: Slom Ukrajine bi povećao Putinove apetite. Cilj Kremlja je propao

Foto: EPA

Hrvatski premijer Andrej Plenković danas je, u povodu druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, odao priznanje herojskim naporima ukrajinskog vodstva, naroda i vojske u obrani zemlje i europske sigurnosti i poručio da Kijev može računati na snažnu potporu Hrvatske.

"Prije dvije godine, nakon agresije koju je započela 2014. godine kada je okupiran Donbas i anektiran ukrajinski Krim, Rusija je otpočela brutalnu i otvorenu vojnu invaziju na Ukrajinu. Od tada smo svjedoci herojskih napora ukrajinskog vodstva, naroda i vojske u obrani svojih domova i prava na slobodu i samostalnost. No u tom se ratu Ukrajinci bore i za sigurnost cijele Europe, jer bi slom Ukrajine stubokom izmijenio geopolitičke odnose i neminovno povećao ruske apetite prema Europi. Zato Ukrajina u svojoj borbi nije sama. Široka i snažna podrška demokratskog svijeta izraz je otpora ideji da sila jačega ima prednost pred međunarodnim pravom, moralom i univerzalnim vrijednostima. I Hrvatska je snažno uz Ukrajinu", navodi se u priopćenju Vlade.

"U ove smo dvije godine bili svjedoci barbarskim napadima na ukrajinske gradove i civile, najokrutnijim ratnim zločinima, bešćutnoj otmici i deportaciji ukrajinske djece, razornim napadima na energetsku i kritičnu infrastrukturu te pomorskim blokadama čije gospodarske posljedice osjeća cijeli svijet, pa tako i hrvatski građani. Prisjećamo se i herojskih branitelja Mariupolja koji su, poput branitelja Vukovara, također izdržali tromjesečnu opsadu do potpunog razaranja grada. Istodobno, zadivile su nas odlučnost ukrajinskog vodstva, borbenost ukrajinske vojske i hrabrost ukrajinskog naroda čiji herojski otpor je potaknuo nezabilježen val solidarnosti i pomoći međunarodne zajednice", poručuje hrvatski premijer.

"I Kremlju je jasno da je ruski cilj osvajanja Ukrajine propao"

Plenković je ocijenio da je danas "i Kremlju jasno da je ruski cilj osvajanja Ukrajine propao. Štoviše, Ukrajina je oslobodila velika područja kod Harkiva i Hersona te, unatoč nepovoljnom omjeru snaga, pruža žilav otpor agresoru. Istodobno, Europa nikad nije bila manje ovisna o ruskim energentima, NATO nikad snažniji, a slobodni i demokratski svijet i dalje je privržen potpori Ukrajini."

"Pod vodstvom Vlade, Hrvatska je pomogla i nastavlja pomagati Ukrajini – politički, diplomatski, ekonomski, vojno te humanitarno kroz prihvat izbjeglica. Kao zemlja koja je i sama bila žrtva velikosrpske agresije, Hrvatska prijateljskoj Ukrajini otvorena srca prenosi svoja jedinstvena iskustva iz Domovinskog rata, pogotovo na području razminiranja i procesuiranja odgovornih za ratne zločine te joj pruža pomoć u rehabilitaciji ranjenih civila i branitelja", navodi se u priopćenju.

U znak podrške Ukrajini, u protekle je dvije godine Hrvatska bila domaćin i dviju velikih međunarodnih konferencija o Ukrajini: Prvog parlamentarnog sastanka Međunarodne krimske platforme te Međunarodne donatorske konferencije o humanitarnom razminiranju Ukrajine. Kao jedna od rijetkih zemalja koja je i prije ruske invazije jasno podržala europsku perspektivu Ukrajine, i to potpisom u Kijevu 2021. deklaracije Zelenskij–Plenković, Hrvatska je zdušno poduprla povijesnu odluku o otvaranju pregovora za članstvo Ukrajine u Europskoj uniji. Uz pozamašnu vojnu pomoć koju smo i sami pružili, podržali smo i odluku o osiguranju dugoročne pomoći Europske unije Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura, dodaje se.

"Osim što su one odraz jasnog opredjeljenja hrvatske vlade na strani napadnute Ukrajine i zaštite demokratskih vrijednosti, navedene odluke pridonose sveukupnoj europskoj potpori Ukrajini i jedinstvu Europske unije, ali i vjerodostojnosti Hrvatske kao članici NATO‑a. Stoga na današnji dan odajemo dužnu počast svim žrtvama ruske agresije, uvjereni u konačnu pobjedu Ukrajine i oslobađanje svih okupiranih i anektiranih teritorija. U obrani svog suverenog prava da slobodno i samostalno odlučuje o svojoj sudbini, ukrajinski narod može računati na potporu Hrvatske, koja ne zaboravlja podršku Ukrajine u Domovinskom ratu", ističe hrvatski premijer.

Kao znak potpore Ukrajini na zgradi Vlade izvješena je, uz hrvatsku zastavu i zastavu EU-a, i ukrajinska zastava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.