Plenković spominje ekstremiste. Analitičar podsjetio što kaže zadnje izvješće SOA-e

Screenshot: Nova TV

Tonći Prodan, domaći kriminalist, analitičar za sigurnost i stručnjak za terorizam, komentirao je za Dnevnik Nove TV kako stručnjaci za sigurnost i tajne službe gledaju na vijesti o ekstremistima među svinjogojcima.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je izjavio da su se u prosvjede svinjogojaca nezadovoljnih zbog mjera u borbi protiv afričke svinjske kuge uključili "pripadnici ekstremističke skupine", koje su identificirale sigurnosne službe.

"Jučer smo shvatili da su se u te prosvjede uključili i pripadnici jedne od dviju ekstremističkih skupina koje su identificirale sigurnosne službe. Ključni predstavnici tih ekstremističkih skupina dobivaju prostor u eteru nekoliko televizija s javnom koncesijom ili onih koji djeluju kao da jesu javni, a nisu", rekao je Plenković.

"SOA je lani objavila da ne postoji snaga bilo koje skupine u Hrvatskoj koja bi mogla naštetiti nacionalnoj sigurnosti"

"Ekstremizam podrazumijeva stavove, uvjerenja i aktivnosti pojedinaca ili skupina koja su protivna demokratskom poretku. Oni žele na neki nasilan način promijeniti društveno i državno uređenje", pojasnio je Prodan za Dnevnik Nove TV.

Prodan navodi da SOA djeluje preventivno te da je smisao registrirati neke aktivnosti koje bi mogle biti devijantne. "Premijer i predsjednik države su oni koji surukovode radom obavještajnih službi i oni te informacije imaju.

Ne znam koje informacije imaju konkretno u ovom slučaju. Prema prošlogodišnjem izvješću SOA-e, koje je javno objavljeno, ne postoji snaga bilo koje skupine u Hrvatskoj koja bi mogla naštetiti nacionalnoj sigurnosti. Je li se nešto promijenilo, to znaju svi nadležni", govori Prodan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.