Plenković spominje ekstremiste. Analitičar podsjetio što kaže zadnje izvješće SOA-e

Screenshot: Nova TV

Tonći Prodan, domaći kriminalist, analitičar za sigurnost i stručnjak za terorizam, komentirao je za Dnevnik Nove TV kako stručnjaci za sigurnost i tajne službe gledaju na vijesti o ekstremistima među svinjogojcima.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je izjavio da su se u prosvjede svinjogojaca nezadovoljnih zbog mjera u borbi protiv afričke svinjske kuge uključili "pripadnici ekstremističke skupine", koje su identificirale sigurnosne službe.

"Jučer smo shvatili da su se u te prosvjede uključili i pripadnici jedne od dviju ekstremističkih skupina koje su identificirale sigurnosne službe. Ključni predstavnici tih ekstremističkih skupina dobivaju prostor u eteru nekoliko televizija s javnom koncesijom ili onih koji djeluju kao da jesu javni, a nisu", rekao je Plenković.

"SOA je lani objavila da ne postoji snaga bilo koje skupine u Hrvatskoj koja bi mogla naštetiti nacionalnoj sigurnosti"

"Ekstremizam podrazumijeva stavove, uvjerenja i aktivnosti pojedinaca ili skupina koja su protivna demokratskom poretku. Oni žele na neki nasilan način promijeniti društveno i državno uređenje", pojasnio je Prodan za Dnevnik Nove TV.

Prodan navodi da SOA djeluje preventivno te da je smisao registrirati neke aktivnosti koje bi mogle biti devijantne. "Premijer i predsjednik države su oni koji surukovode radom obavještajnih službi i oni te informacije imaju.

Ne znam koje informacije imaju konkretno u ovom slučaju. Prema prošlogodišnjem izvješću SOA-e, koje je javno objavljeno, ne postoji snaga bilo koje skupine u Hrvatskoj koja bi mogla naštetiti nacionalnoj sigurnosti. Je li se nešto promijenilo, to znaju svi nadležni", govori Prodan.

Pročitajte više