Plenković: Sud EU poručio je Sloveniji da jednostranim potezima ne može ništa

Foto: Hina

DANAŠNJA presuda Suda EU da se proglasi nenadležnim za granični spor snažna je poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići i da je o tome potreban zajednički dogovor, rekao je u petak premijer Andrej Plenković nakon objave odluke suda u Luksemburgu. 

>> Plenković: Odluka Suda EU-a je pobjeda hrvatskih argumenata

"Sud poziva obje strane da okončaju međusobni spor koristeći bilo koji način njegovog rješavanja, sukladno međunarodnom pravu", rekao je Plenković u Banskim dvorima.

"To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići i da je potreban dogovor s Hrvatskom da bi se pronašlo rješenje za zajedničku granicu", poručio je premijer. 

Naglasio je kako Hrvatska koristi ovu priliku da Ljubljani ponovi poziv za nastavak bilateralnih razgovora o konačnom rješenju graničnog pitanja.

>> Plenkoviću je odluka Suda EU velika hrvatska pobjeda, Cerar ne misli tako

"Slovenija je obavezna snositi troškove postupka, što govori dovoljno samo po sebi", rekao je Plenković, pozvavši Sloveniju i da prestane kažnjavati hrvatske državljane za navodna kršenja slovenskih teritorijalnih prava.

Ponovio je kako su Hrvatska i Slovenija prijateljske i savezničke zemlje, pa slovenskoj javnosti poručio: "Mi smo za dogovor". 

Sud Europske unije proglasio se u petak u Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici, te pozvao dvije zemlje na suradnju u pronalasku rješenja graničnog spora sukladno međunarodnom pravu.

Premijer Andrej Plenković danas je odbacio tvrdnje slovenskog ministra vanjskih poslova Mire Cerara da u presudi Suda EU-a stoji da obje strane trebaju implementirati arbitražnu odluku. 

Sud Europske unije proglasio se u petak u Luxembourgu nenadležnim za slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog navodne povrede europskog prava uzrokovane neprovedbom arbitražne odluke o granici.

Slovenski ministar vanjskih poslova, bivši premijer Miro Cerar, kazao je kako je vrlo zadovoljan što je Sud, iako se proglasio nenadležnim, "jasno izjasnio o tome što misli o arbitražnoj presudi o granici", odnosno da je poručio da je "arbitražna odluka valjana i da ju obje stane moraju implementirati".

Slovenija ne može samostalno riješiti ovo pitanje

Plenković je odbacio tu tvrdnju, kazavši kako ona "jednostavno ne stoji" i "nije faktički točna". 

"Niti se Hrvatska poziva na provođenje arbitražnog sporazuma u ovoj presudi, niti Slovenija može samostalno riješiti ovo pitanje. To je ključ, to je bit današnje poruke", rekao je na konferenciji za medije u Banskim dvorima. 

Priopćenje o odluci Suda, koje dvije strane različito tumače, dostupno je na službenim stranicama te institucije. 

Sud je, naime, priopćio da nije ovlašten ispitivati pitanje dosega i granica državnih područja Hrvatske i Slovenije jer je u skladu s međunarodnim pravom nadležnost za to pitanje pridržana državama članicama te da je u skladu sa Sporazumom o arbitraži na strankama u postupku da poduzmu mjere potrebne za provedbu arbitražne odluke.

Poziv Ljubljani na nastavak bilateralnih razgovora

Plenković je istaknuo kako je nakon "neuspjeha" slovenske tužbe pred Sudom EU-a ključno postignuće to što više ne postoji "niti jedno pravno ili sudbeno međunarodno tijelo" na koji se ovo pitanje može poslati bez pristanka Hrvatske. 

Naglasio je kako Hrvatska koristi tu priliku da Ljubljani ponovi poziv za nastavak bilateralnih razgovora o konačnom rješenju graničnog pitanja "koje objektivno nije daleko", no koje je zahtjevno jer obje strane za potvrdu dogovora trebaju podršku nacionalnih parlamenata. 

Kažnjavanje ribara

Premijer je istaknuo kako se u presudi utvrđuje da arbitražna odluka nije provedena, pa je "na tom tragu" pozvao Sloveniju da "prestane poduzimati jednostrane mjere uz zajedničku granicu koja nije konačno određena", te posebice na "prestanak neovlaštenog postupanja i kažnjavanja prema hrvatskim ribarima". 

Čim Slovenija to prestane činiti "Hrvatska će odustati od ranije poduzetih recipročnih mjera na koje je prisiljena zbog jednostrane odluke i postupanja Slovenije". 

Ponovio je kako su Hrvatska i Slovenija dvije prijateljske zemlje te kako "osim rezidualnih pitanja nakon raspada bivše SFRJ nikada nisu imale otvorenih pitanja niti sukoba", pa izrazio vjeru da se nakon današnje odluke suda u Luxembourgu može pristupiti "zajedničkom, mirnom, dobronamjernom i na dijalogu utemeljenom traženju rješenja za utvrđivanje državne granice na kopnu i na moru". 

Plenković sutra u Portugalu s premijerom Šarecom

"Želimo poslati poruku da smo zrele i prijateljske države i narodi, a da problem koji postoji nije tako velikog karaktera da bi trebao sve ove godine opterećivati naše odnose". 

Plenković će se već sutra u Portugalu, na sastanku neformalne skupine Prijatelji kohezije, prvi put nakon objave odluke Suda susresti sa slovenskim premijerom Marjanom Šarecom, no u tjednu u kojem je slovenski čelnik dao ostavku i pozvao na prijevremene izbore. 

Pročitajte više