Plenković: Pokrovac se nameće kao vođa prosvjeda, a uopće nije poljoprivrednik

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Šef vlade Andrej Plenković danas je u obilasku Krapine, Preloga i Varaždina. U Varaždinu je govorio pred novinarima, a prvo se osvrnuo na otpad u Brezju.

"Gradonačelnik je poslao apel da se riješi problem odlaganja otpada. Rekao sam da ćemo ga riješiti. U suradnji s Gradom i Županijom pronašli smo najbolje rješenje u kojem država financijski rješava cijeli taj problem da se makne taj otpad iz Varaždina", rekao je Plenković, prenosi N1.

Plenković je komentirao izjavu zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da traži signal od vlade za rješenje Jakuševca. Premijer govori da problem Jakuševca nije od jučer.

"Sutra ćemo na vladi govoriti o rješenju problema Dinamovog stadiona"

"Odgovornost je na Zagrebu. Vlada surađuje sa svima i mi ćemo pomoći Gradu Zagrebu, siguran sam da ćemo zajedno naći rješenje. To je vrlo kompleksno pitanje, u stalnoj smo komunikaciji. Sutra će na vladi biti sporazum vlade i Zagrebačke nadbiskupije o rješenju problema Dinamovog stadiona, ali o tome ćemo više sutra", kazao je.

Grad Zagreb je vlasnik zemljišta na kojem su stadion i okolni objekti, no Zagrebačka nadbiskupija tražila je povrat 300.000 kvadrata zemljišta, pišu Sportske novosti. Taj spor nikad nije dobio epilog pred Gradskim uredom za imovinske poslove, no sada hoće. Nadbiskupija bi trebala dobiti odštetu u vidu zemljišta na drugim lokacijama u gradu na kojima će moći graditi nove crkve.

Dnevnik.hr ljetos je izvijestio da je riječ o 11 crkava.

O ostanku Barbarića u HEP-u: On je djelatnik HEP-a

Plenković je komentirao ostanak smijenjenog šefa HEP-a Frane Barbarića u firmi. "On je i prije bio u HEP-u, on je djelatnik HEP-a", kazao je Plenković.

O uhićenim Bad Blue Boysima u Ateni i pozivima da ih on izvuče, Plenković je rekao: "Izuzetno smo angažirani od kolovoza u vezi hrvatskih državljana u Grčkoj. Mi svoju zadaću ispunjavamo, a apel koji smo čuli potvrda je svemu što radimo. Molio bih sve da se strpe još koji dan."

"Vrijeme je budnosti, naše službe su budne"

Komentirajući eventualnu zabrinutost oko Adventa i izvješća od SOA-e, rekao je da je "vrijeme budnosti".

"Vidjeli ste napad na njemačkog turista u Parizu. U kontekstu ruske agresije, terorističkog napada Hamasa i ostalog svi moramo biti budni i poruka povjerenice je išla za tim. Naše su službe budne", izjavio je Plenković.

"Zar bi predsjednik vlade trebao šutjeti i čekati da se ponovi Bezuk?"

Plenković se osvrnuo na kritike da su njegove izjave o ekstremističkim skupinama među svinjogojcima štetne.

"Ajmo to sve demistificirati da ne slušamo komentare smiješnih ljudi, političara i pravnika koji u TV emisijama govore svašta o čemu ne znaju ništa. SOA vodi računa o sigurnosti u Hrvatskoj i pojavama koje mogu ugroziti Ustavni poredak Hrvatske. Oni šalju informacije i upozoravaju na potencijalne probleme. Ovo o čemu sam govorio, rekao sam istinu ne prozivajući nikog osobno.

Stvarnih razloga za prosvjed svinjogojaca nema, danas ih je 18 na punktovima. Moja je zadaća kao premijera ne da šutim, nego da jasno kažem da postoje ljudi čiji ciljevi nisu benigni pa ako se ponovi napad na instituciju vlasti kao 2020., da ne bi bilo pitanja da se ništa nije poduzelo. Nisu to jako velike prijetnje, ali je važno upozoriti javnost da oni postoje, okupljaju se, nešto rade i da mi o tome nešto znamo.

Zar bi predsjednik vlade trebao šutjeti i čekati da se ponovi Bezuk? Nitko nije demantirao, nego samo filozofiraju. Ja upozoravam javnost, policiju, DORH da prate te situacije, da ne propuste postupati. To nije državna tajna, to je fenomen u društvu. Sve to skupa je i umirilo ovaj prosvjed. Pokrovac se nameće kao vođa prosvjeda, a nije uopće poljoprivrednik", rekao je Plenković, prenosi N1.

Pročitajte više