Plenković: Trend u novom valu nije dobar. Djelovat ćemo u tri pravca

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

PREMIJER Andrej Plenković nakon sjednice je dao izjavu za medije.

Komentirao je presudu Vrhovnog suda bivšem premijeru Ivi Sanaderu. "Sutra ćemo u proračun uplatiti cijeli iznos presude", najavio je.

Osvrnuo se i na divljanje koronavirusa u zemlji. Rekao je da se razmišlja o školi i provođenju nastave online. Na pitanje kasni li se s uvođenjem strožih mjera, Plenković je podsjetio da puno ljudi još nije cijepljeno.

"Imali smo radni sastanak s ključnim ljudima Stožera. Predstavljena je trenutna situacija, prognoze, u novom smo valu širenja epidemije u Hrvatskoj. Djelovat ćemo na tri pravca – promocija treće doze cjepiva, bolja kontrola maski u zatvorenim prostorima i ministar Fuchs u koordinaciji sa županijskim stožerima vidjet će situaciju u pojedinim školama, možda bi se prešlo na online nastavu. Razmišlja se da se nakon blagdana Svih svetih ostane doma, kako bi se umirilo to kretanje virusa", rekao je.

"Velik broj mjera i preporuka je na snazi. Malo smo relaksiraniji nego što bi trebali biti. Ministar Aladrović je zaražen iako je cijepljen dvjema dozama Pfizera, očito su mu pala antitijela. 77% osoba na respiratoru nije cijepljeno, to su podaci od jučer. Prvo i osnovno za zaštitu je cijepljenje. Uzmite booster dozu, ne samo kompromitirane osobe. Ostalo – maske, prozračivanje, higijena, distanca, to je stalno na snazi. Imali smo nekoliko faza borbe s koronom, niz mjera", dodao je.

 

Nema najava strožih mjera

Govoreći o mogućnosti strožih mjera, kazao je da je velik broj preporuka na snazi.

"Mi smo u ovom razdoblju imali nekoliko faza borbe s koronom. Sve mjere smo nekako iscrpili. WHO kaže da će ovo stati kad iskoristimo sve alate koji su na raspolaganju. Sve što smo učinili je jako puno, da ne govorim o financijskim reperkusijama", dodao je Plenković.

"Trend sigurno nije dobar. Zato se treba ili cijepiti ili držati distancu i provjetravati", rekao je Plenković.

Nije želio odgovoriti na pitanje o zdravstvenoj reformi i navodima da HZZO više neće građanima plaćati bolovanje. ''Onaj tko pušta informacije iz te radne skupine neka vam odgovara na pitanja'', poručio je.

Dodao je i da je ''pročitao ideje Austrije'' koja zbog većih brojki poduzima strože mjere prema Hrvatskoj. ''Primio sam na znanje'', rekao je kratko.

Nije htio komentirati ni prikupljanje potpisa za referendum o uvođenju eura. ''O tom potom'', rekao je.

 

Pročitajte više