Plenković tvrdi: Još odlučujemo o kupovini izraelskih borbenih zrakoplova

Foto: Hina

PROCES vrednovanja ponuda borbenih zrakoplova je u tijeku, rekao je premijer Andrej Plenković u Davosu, istaknuvši kako je, osim s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, o tom pitanju u četvrtak razgovarao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, a prije nekoliko mjeseci i sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.

Ured izraelskog premijera u petak je objavio kako su se dvojica čelnika koji su se susreli na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu dogovorili o nastavku razgovora o prodaji izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj.

Plenković je u petak istaknuo kako je osim s Netanyahuom, u četvrtak razgovarao i s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom o ponudi zrakoplova njegove države, a prije nekoliko mjeseci i sa švedskim premijerom Stefanom Lofvenom.

"To su normalni postupci konzultacija, a konačnu odluku ćemo donijeti kad zaista budemo sa svih aspekata sigurni da donosimo pravi odabir, dugoročno rješenje za hrvatsko ratno zrakoplovstvo za narednih 30 godina", rekao je premijer.

Proširenje EU-a

Plenković je govorio i o sastanku u petak s Bojkom Borisovom, premijerom Bugarske koja trenutno predsjeda Europskom unijom i koja je za svoj prioritet tijekom svog vodstva izabrala proširenje Unije na zemlje zapadnog Balkana.

"Razgovarali smo kako zajedničkim naporima možemo pomoći ovih 6 država u našem susjedstvu da ispune ciljeve i približe se ulasku u EU", otkrio je premijer, referirajući se na Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i Makedoniju.

Podsjetio je kako će Bugarska u sklopu svog predsjedništva biti domaćin sastanka između šefova država vlada EU-a i država jugoistoka Europe, naglasio da i Hrvatska, koja će Unijom predsjedati u prvoj polovici 2020., želi da pitanje proširenja bude jedan od prioriteta, te je kazao da će Europska komisija za dva tjedna, zajedno s povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom, objaviti novu strategiju proširenja.

Pročitajte više