Plenković: U ovoj situaciji Mađarska više treba Hrvatsku nego mi njih

Screenshot: N1

PREMIJER Andrej Plenković danas je u Dubrovniku. Odande se obratio javnosti. Na početku je kazao da je za ovaj dio zemlje najvažnije završavanje Pelješkog mosta.

"Mi smo ovdje u covid-krizi pomogli spasiti preko 32.000 radnih mjesta", pohvalio se premijer te nabrojao što je još vlada napravila za vrijeme koronakrize.

"Spomenut ću odluke EK od jučer, a to je da se Hrvatskoj isplati još 700 milijuna eura. Mi smo ispunili 35 kriterija i u lipnju očekujemo novu tranšu sredstava", rekao je premijer. Dodao je da je na Cipru imao sjajne razgovore s premijerom i šeficom parlamenta.

"Posebno je važan razvoj daljnje suradnje na Sredozemlju", dodao je.

O Orbanu

Upitan je o Orbanu.

"Moramo s više distance reagirati. Takve izjave se daju nesmotreno, nije prva, vjerojatno ni zadnja. To su nekakve izjave za unutarnju upotrebu. Bitne su činjenice. U kontekstu energetske krize i napuštanja Rusije, suradnja Hrvatske i Mađarske je potrebnija njima nego nama. Hrvatska sad ima važan strateški položaj kao hub za naftu i plin, za opskrbu istočne Europe", rekao je premijer.

 

"Ova promijenjena strateška arhitektura svijeta daje nam novu šansu. Zato je dobro što smo uložili u LNG na Krku", kazao je i dodao da su potrebna nova ulaganja u energetsku infrastrukturu.

"Hrvatski integritet ni na koji način nije ugrožen", dodao je.

Kazao je da Janaf ima dovoljno kapaciteta. "Hrvatska je spremna igrati važnu ulogu. Imamo sad novu stratešku dimenziju, ne samo za nas nego za cijelu srednju Europu", kazao je.

"Mislim da ova Orbanova retorika služi u kontekstu dogovora oko novog paketa sankcija protiv Rusije. Rekli smo, napuštamo ruske energente, ali uzimamo u obzir elemente po zemljama. To svi sad sagledavaju. Ove izjave nisu dobre, ne pridonose pozitivnoj atmosferi, a pogotovo kad se izgovore na netočan i neozbiljan način", rekao je.

O pobačaju

Upitan je zašto ne donose novi zakon o pobačaju.

"Moramo otvoreno reći, ovaj slučaj nema ama baš nikakve veze sa zakonom. Ovaj slučaj ima veze s jednom teškom situacijom gospođe Čavajde, to nikome ne bismo poželjeli. Prije svega suosjećanje prema gospođi Čavajdi. Mi imamo zakon koji je na snazi, imamo regulirano što se događa nakon 10. tjedna trudnoće kad postoje medicinski razlozi. Treba vidjeti koji je stav drugostupanjskog povjerenstva pa ćemo svi biti informiraniji", rekao je.

"Zdravstveni sustav mora biti susretljiviji. Kod ovako posebno teškog slučaja mora pokazati posebnu skrb. Uvjeren sam da liječnici koji su sada u kontaktu s Čavajdom tako i postupaju", rekao je.

O izborima u BiH

"Milanović je prije 12 godina podržavao Komšića. Išao je tamo. Kako je evoluirao, tada je grlato bio za Komšića", rekao je Plenković. Dodao je da su oni uvijek upozoravali.

"Mi na promjeni izbornog zakona radimo kontinuirano, težimo dogovoru. Ne ponašamo se tako da stvaramo neprijatelje. A ako netko podriva naše napore i udaljava drugu stranu od dogovora, taj ne čini dobro Hrvatima u BiH nego ih zloupotrebljava. Iz pozicije žrtve ih dovodi u poziciju krivca", rekao je Plenković.

Milanović je Plenkovića nazvao izdajnikom.

"On se ponaša kako se ponaša. Spustio je razinu političke komunikacije na nivo ulice, prostačenja i divljaštva. On je Hrvate u BiH sad odjednom otkrio, mi na tome radimo sustavno. Tu je razlika", kazao je Plenković.

Uskoro opširnije

 

Pročitajte više