Plenković u Vukovaru: Dio zločinaca nije dostupan našem pravosuđu

PREMIJER Plenković dao je izjavu za medije u Vukovaru.

"Danas, na 30. obljetnicu Vukovara, Škabrnje, svih hrvatskih branitelja, prisjećamo se heroja kojima cijeli hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju, život kakav imamo nakon Domovinskog rata. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar", rekao je.

"To se vidi i danas, brojnim dolascima ljudi iz svih dijelova Hrvatske i izvan Hrvatske, to se osjeća po dolasku mladih, to se osjeća u narodu, poštuje se bitka za Vukovar i poštuje se žrtva Vukovara. On je zalog naše budućnosti i upravo stoga je zadaća da učinimo uvijek više za Vukovar i njegove građane za ulaganje u gospodarstvo, razvoj, socijalnu uključenost, radna mjesta", rekao je premijer.

"Tragamo za više od 1800 nestalih"

"Želimo da Vukovar ima budućnost kakvu su zaslužili oni koji su za Vukovar dali najviše", dodao je.

"Mi tragamo i dalje za više od 1800 nestalih. Tražimo podatke od onih koji to imaju, a to su vlasti Srbije, i ustrajat ćemo u tom nastojanju u partnerstvu s obiteljima nestalih i zatočenih, s udrugama i s onima koji su, zbog toga što ne znaju sudbinu svojih, propatili puno i pate i danas", rekao je premijer.

"Što se tiče zločina, mislim da je i jučer Državno odvjetništvo vrlo jasno kazalo da je gotovo šestina onih koji su optuženi za ratne zločine na području Hrvatske upravo s vukovarskog područja. Podnesene su optužnice protiv cijelog vrha JNA, protiv zapovjednika, protiv pojedinaca, ima više od 100 presuda, ima onih presuda koje su u odsutnosti, a ima i procesa koji traju", ustvrdio je Plenković.

"Dio zločinaca nije dostupan pravosuđu"

"Dio onih koji su počinili ratne zločine nije dostupan hrvatskom pravosuđu i to je problem s kojim se suočavamo stalno, ali ćemo nastaviti pravnim putem goniti one koji su odgovorni za smrt brojnih branitelja i civila", zaključio je.

Pročitajte više