Plenković: Vidjet ćemo zašto je baš jedan tjednik problematičan

Foto: FaH

Budući premijer Andrej Plenković (HDZ) rekao je danas tijekom predstavljanja programa vlade u saboru da će razgovarati sa svim manjinama i nacionalnim vijećima i vidjeti zašto je baš jedan tjednik i njegova uređivačka politika problematičan.

"Sukladno programu vlade, u roku od dva mjeseca ponovno ćemo usvojiti operativni program koji se odnosi na projekte nacionalnih manjina... Kada je riječ o jednom tjedniku, sigurno ćemo vidjeti kroz savjet za nacionalne manjine koji su kriteriji i zašto se baš samo jedan tjednik od svih tjednika nacionalnih manjina doživljava problematičnim kada je riječ o uređivačkoj politici", rekao je Plenković.

Time je odgovorio Urši Raukar Gamulin (Možemo) koja ga je pitala hoće li se nastaviti financirati tjednik Novosti, čemu se protivi HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret.

Plenković: Ne odustaje se od uvođenja određene vojne obuke

Vezano za operativni program poručio je također da se neće mijenjati izborni zakon na način koji bi dovodio u pitanje zastupnike nacionalnih manjina.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Plenković je uz ostalo kazao da se ne odustaje od uvođenja određene vojne obuke. "Sigurnosna situacija u svijetu je takva da zahtijeva da mlade generacije steknu neke minimalne vještine", rekao je.

Osim toga, kao jedan od prvih koraka nove vlade najavio je donošenje strategije o rješavanju stambenog pitanja mladih. 

Smjer Hrvatske na temelju programa vlade je dobar, dobar je demokratski, ekonomski, europski, projektno, razvojno, istaknuo je Plenković na upit Arsena Bauka (SDP) u kojem smjeru ide Hrvatska.

Plenković stalno podsjećao oporbu da je izgubila izbore

U više navrata Plenković je podsjećao da je oporba izgubila izbore i da im sigurno nije lako.

"Mi obećavamo ono što ispunjavamo, vi ništa ne obećavate, nemate povjerenje pa ne možete ništa ni ispuniti", kazao je Plenković Siniši Hajdašu Dončiću (SDP), koji je program vlade nazvao seminarskim radom.

Saši Đujiću (SDP), koji ga je upitao koji će ministar prvi napustiti vladu, poručio je da prognoze ostavi za interne obračune svoje stranke.

"Kako imate obzira ikome išta predbacivati, imali ste većinu i spavali ste, niste napravili ništa", uzvratio je Sanji Radolović (SDP) koja je spomenula moguću deratifikaciju Istanbulske konvencije.

Kršenje Ustava i fabriciranje kvazikatastrofalne i kritične situacije u zemlji, to je vaša retorika, poručio je Plenković zastupnicima SDP-a.

Anti Kujundžiću (Most) Plenković je pojasnio razliku između DP-a i Mosta. Oni su pobijedili, a Most izgubio, rekao je.

Jeleni Miloš (Možemo) predbacio je pak što je 2011. bila u inicijativi protiv EU, a sada se kandidira za Europski parlament.

Pročitajte više