Plenković želi Pupovca na čelu saborskog odbora. DP prijeti raskidom koalicije?

Foto: PIXSELL/Josip Regovic

Premijer Andrej Plenković navodno se nije skroz odrekao Milorada Pupovca i SDSS-a i smatra ih dijelom parlamentarne većine. Domovinski pokret to smatra apsolutno neprihvatljivim i tako je danas izbila prva velika kriza koalicije koja je sastavila novu vladu.

Novi list piše da HDZ želi da Pupovac bude predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, i to u kvoti većine u saboru. Vodstvo Domovinskog pokreta ne želi ni misliti o tome jer im je izbacivanje SDSS-a iz vlade praktički jedini uspjeh koji su postigli u pregovorima s Plenkovićem.

Zato su, piše Novi list, iz Domovinskog pokreta zaprijetili HDZ-u čak i raskidom koalicije. Valja podsjetiti da je Pupovac i u prošlom sazivu sabora bio šef Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Sutra je sjednica, hoće li doći do dogovora ili raspada koalicije?

Vremena za dogovor nema puno jer je za sutra rano ujutro sazvana sjednica Odbora za izbor imenovanja na čijem dnevnom redu je i prijedlog imenovanja predsjednika i potpredsjednika niza odbora, pa tako i ovoga koji je navodno HDZ namijenio Pupovcu.

"Domovinskom pokretu je apsolutno neprihvatljivo da Pupovac ili netko drugi iz SDSS-a bude predsjednik nekog odbora koji je u kvoti parlamentarne većine. Protivno bi to bilo našem koalicijskom sporazumu s HDZ-om.

Može na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, što se DP-a tiče, biti svatko od preostale petorice zastupnika nacionalnih manjina, ali SDSS-ovac ne. To je naš čvrst stav i morat će HDZ ponuditi drugo rješenje", rekao je riječkom listu predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel.

Pročitajte više