Plenkovićeve ljude za kurikularnu reformu kao da su birali Karamarko, Šustar i Markić

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković danas je održao prvi sastanak novog Stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologiju, a riječ je o ključnim ljudima Vlade na kojima bi trebala počivati nova kurikularna reforma.

Odlukom Vlade prošlog tjedna imenovani su članovi Povjerenstva i to na četiri godine, a njihova glavna dužnost bit će izrada akcijskog plana provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u dvogodišnjem razdoblju.

S obzirom na broj članova HDZ-a te konzervativne stavove većine članova Povjerenstva od kojih su neki i u GROZD-u, čini se kako je izbor Plenkovićevih ljudi u Povjerenstvu poklapa sa željama bivšeg kontroverznog ministra znanosti Predraga Šustara ali i bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka.  

U Povjerenstvu tako sjede akademik Ivica Kostović, akademkinja Milena Žic Fuchs, dr. sc. Vilmica Kapac, prof. dr. sc. Vedran Mornar, prof. dr. sc. Davor Romić, prof. dr. sc. Drago Šubarić, prof. dr. sc. Dijana Vican, prof. dr. sc. Slobodan Uzelac i prof. dr. sc. Josip Milat a sastanku će biti nazočan i aktualni ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Kostović na čelu HDZ-ovih intelektualaca

Kostović je bivši predstojnik Ureda Predsjednika Republike Franje Tuđmana, a bio je i potpredsjednikom Vlade od od 1993. do do 1998. godine. Bivši je i ministar znanosti i tehnologije, a poznat je iz devedesetih godina po suzbijanju štrajka profesora kada je uveo radnu obvezu.

Povukao se iz politike, no vratio se s Tomislavom Karamarkom kada je na obnoviteljskom saboru Akademske zajednice HDZ-a "Ante Starčević" izabran za predsjednika. Ideja Akademske zajednice bila je okupljanje desnih intelektualaca oko tadašnjeg vodstva Karamarkova HDZ-a.

"To je vraćanje korijenima Tuđmanove politike", tvrdio je Kostović. Akademska zajednica tvrdila je kako se u školama premalo vremena posvećuje Domovinskom ratu odnosno da se u udžbenicima ta tema marginalizira.

Bitan identitet, Domovinski rat i podrška Karamarkovoj ideji kurikuluma

"U hrvatske srednjoškolske i visokoškolske kurikulume valja unijeti sadržaje koji njeguju identitet. Jer - bez identiteta nema ekonomije, obrane i budućnosti jednog naroda!", govorio je Kostović. Drago Šubarić još je jedan član HDZ-a u Povjerenstvu te je potpredsjednik stranačke Akademske zajednice "Ante Starčević".


"Mi, potpisani znanstvenici i visokoškolski nastavnici, izražavamo podršku Domoljubnoj koaliciji koja želi znanosti i visokom obrazovanju – kao jednom od temelja nacionalnog identiteta – vratiti zasluženo dostojanstvo i položaj u društvu te koja u svom programu naglašava važnost upravo znanja kao generatora svekolikog razvoja i gospodarskog rasta", stajalo je u pismo podrške Karamarkovoj Vladi koju je potpisao Šubarić.

Promotorica Grozda u Povjerenstvu

Dijana Vican sa Sveučilišta u Zadru bila je izbor bivšeg ministra Šustara kao voditeljice kurikularne reforme. Kako se otkrilo, Vican je zapravo recenzentica programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD.

Naime, ona je zagovarala potrebu programa zdravstvenog odgoja udruge GROZD te želju da se taj program uvede u škole. Šustar izbor tada je ocijenjen kao provokacija, no čini se da to ne smeta premijeru Plenkoviću.

Milena Žic Fuchs hrvatska je anglistica i akademkinja, te je također bivša ministrica znanosti i tehnologije i to od 1999. do 2000. godine.

Afere članice Povjerenstva 

> Reagiranje Vilmice Kapac

Vilmica Kapac od 2004. do 2005. godine obnašala je funkciju pomoćnice ministra znanosti, obrazovanja i športa, a poznatija je po aferi kada je otkriveno da je kao ravnateljica Osnovne škole i gradonačelnica u Pregradi na svoju tajnicu utrošila i 315.924,52 gradskog novca.


Kapac je svojedobno i novčano kažnjena od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer je otkrivano da je u isto vrijeme obnašala dužnost gradonačelnice Grada Pregrade i funkcije člana nadzornog odbora jedne tvrtke.

Milanovićev ministar koji je odjurio Bozaniću i Puljiću

Vedran Mornar bivši je ministar Znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske i to u mandatu Zorana Milanovića. Mornara se opisivalo kao ministra u pogrešnoj Vladi s obzirom na njegov stav da se ne treba inzistirati na nečemu što bi Crkvi moglo biti neprihvatljivo. Prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića bio je prvi Mornarev potez kao ministra.

"O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drugačiji stav od dosadašnjeg ministra i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima", govorio je Mornar koji se nije libio naglasiti svoje konzervativne stavove.

Među članovima i Uzelac

Davor Romić bivši je dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu u dva mandata te je bio ministar poljoprivrede u Vladi mandatara Tihomira Oreškovića kao kandidat MOST-a.


Slobodan Uzelac bivši je potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, obnovu i povratak u Vladi Ive Sanadera te Jadranke Kosor te zadnji sekretar Gradskog komiteta Saveza komunista Hrvatske u Zagrebu te prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske srpske nacionalnosti.

Kao potpredsjednik Vlade Uzelac je tadašnjim s ministrom znanosti obrazovanja i športa Fuchsom razgovarao o uvođenju zdravstvenog odgoja u škole. Vican iz Grozda tada državna tajnica u MZOŠ-u naglašavala je da se uskoro očekuje prihvaćanje kurikulumskih promjena koje bi omogućile uvođenje zdravstvenog odgoja u škole.

Josip Milat veteran je SDP-a te predsjednik splitske udruge antifašista i antifašističkih boraca te dobitnik međunarodne nagrade za pedagogiju. Predavač je na filozofskom fakultetu u Splitu.
 

Pročitajte više