Plitvička Jezera: Simpozij o menopauzi

DRUGI hrvatsko-slovenski simpozij o menopauzi i andropauzi na kojem se raspravlja o mnogim kontroverzama vezanim za liječenju tegoba žena u menopauzi počeo je danas na Plitvičkim Jezerima.

Žene u menopauzi koje danas čine trećinu populacije, osim što podnose tegobe poput valova vrućine i isprekidanog sna pripadaju u rizičnu skupinu za nastanak osteoporoze i kardiovaskularnih bolesti, istaknuto je na simpoziju.

Stručnjaci će raspravljati i o novostima o hormonskom nadomjestnom liječenju u protekle dvije godine te kontroverzama takvog liječenja u prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava koje su povezane s rakom dojke, liječenjem osteoporoze i debljinom.

U Hrvatskoj hormonsko liječenje koristi samo 10 posto žena, dok je taj prosjek u zemljama razvijenog svijeta čak 60 posto. Na simpoziju će biti predstavljeni novi načini liječenja tegoba menopauze i alternative hormonskom nadomjestnom liječenju.

Više od 250 sudionika na kraju trodnevnog seminara odredit će istraživačke prioritete i standarde za kvalitetan život žena u post menopauzi.

Pročitajte više