Pljačka pošte u Splitu: Cokarić iskazom spašava predsjednika kaštelanske Hvidre Certu

MIRO COKARIĆ (56), posrnuli kamenoklesar i šef splitske ekipe koja je zajedno s bandom Đorđa Ždrala s Pala opljačkala 15 milijuna kuna iz Središta hrvatskih pošta na Kopilici, na samom početku suđenja, vrlo neuobičajeno za sudsku praksu, zatražio je od suca Bruna Kleina, da odmah iznese obranu. Ubrzo se vidjelo i zašto. Cokarić je, naime, u potpunosti negirao iskaz koji je policiji nakon uhićenja dao na osam stranica.

Najzadovoljniji nakon toga može biti 43-godišnji Jozo Certa, kojeg Uskok tereti da je za dva milijuna kuna plijena bio glavni logističar srpskih mafijaša te da je zapalio džip Cherokee s kojim je banda krenula u pljačku. Kako je krenulo, možda taj miljenik HDZ-ovog saborskog zastupnika Josipa Đakića, stavio ga na čelu Hvidre Kaštela, i HDZ-ovih čelnika grada Trogira Vedrana Rožića i Vinka Brkana, dali mu kafić na trogirskoj rivi, za koji dan izađe na slobodu nakon godinu dana pritvora. Makar je liniju dotjerao. Izgubio je ne manje od 20 kila. 

Odvjetnik Miroslava Hršuma iz Srbije tražio da mu dodijele prevoditelja

Prvo je sudsko vijeće izašlo u susret odvjetniku Željku Lubini, branitelju prvooptuženog 47-godišnjeg Miroslava Hršuma zvanog Kameni. Čovjek je Srbin, pa se Lubini činilo neophodnim da mu osiguraju prevoditelja?! Rečeno, učinjeno. U velikoj dvorani odmah se ukazao prevoditelj Andrija Rako. Zauzeo je mjesto kraj Kamenog, ali za nekim osobitim prijevodom i nije bilo (pre)velike potrebe. 

Cokarić se vidno rastresen do stolice za svjedoke dogegao teturajući u kaubojskim čizmama. Krenula je ispovijed, sračunata da skine krivnju s Certe, mlađeg brata 50-godišnjeg Emila Cokarića, bivše zaposlenice pošte 47-godišnje Vesne Vuco i 44-godišnjeg Mladena Stupala, vlasnika kafića "Vega", koje je teretio iskazima u policiji i kod istražnog suca.

Policajci Cokariću rekli da ga mogu i likvidirati

"Bio sam u stravičnom psihičkom stanju! Napustile su me dvije žene, djeca ostala u Italiji, posao u Bosni propao. Psihijatar mi je kazao da sam doživio tešku psihičku traumu. Dobio sam terapiju, ali nije pomoglo. Bilo je trenutaka da nisam znao ni di sam, ni što sam", započeo je kuknjavu Cokarić.

"U policiji su mi rekli da sve znaju, da sam ja organizator skupine i da im je Hršum sve ispričao. Tražili su da potvrdim određenu priču inače će mi staviti još dvije višemilijunske pljačke iz Bosne, Narodnu skupštinu u Beogradu, međunarodni šverc oružja.Tvrdili su da sam povezan sa zloglasnom kriminalnom organizacijom s Pala. Čeka te 30 godina robije, prijetili su mi. To je bio teški psihički udarac. Nešto sam govorio. Ucijenili su me nećakom, Emilovim sinom. Vidio sam ga u lisicama! Puko' sam. On je zaposlen u prometnoj policiji, ali nema nikakve veze s ovim što je odrađeno. Rekao sam im da su određene osobe teški kriminalci i da se bojim za djecu, a oni su mi na uho rekli da me mogu i likvidirati. Nećakom su mi zaprijetili i prije no što sam doveden istražnom sucu", pravdao se Cokarić.

Certa česte pozive na Pale pravdao razgovorom s curom

I onda je krenulo. Certa nema nikakve veze. U iznajmljenom stanu spominjao se tek neki Jozo, što je pršute bandi donosio, ali to nije Certa, sada zna Cokarić. To su mu "sugerirali" u policiji. Certa nije ni zapalio terenca. Učinio je to neki momak za tisuću eura po Cokarićevom nalogu. Brat je, pak, samo vozio njega i Hršuma dvaput u svom BMW-u. 

Certa uistinu može biti zadovoljan, jer mu u prilog ide i vještačenje telekomunikacija, prema kojem u doba paljenja terenca kod Lećevice, par dana nakon pljačke, nije bio u blizini tog mjesta. Česte pozive na Pale, opravdao je željom da se čuje sa curom koja tamo živi. Za razliku od ostalih Hrvata, njemu su usluge, tvrdi Uskok, pristojno plaćene. Između 1,5 i 2 milijuna kuna! Ostali su nadrljali za tešku siću. Od plijena je nađeno tek milijun i nešto sitno u kanti "yupola" u kotlovnici splitskog KBC-a, gdje je radio mlađi Cokarić. Ostalo su pokupili Srbi sa sobom.

Strahinja Rašeta prošle godine poginuo

Na optuženičkoj klupi je i 43-godišnji Boris Marušić, zaštitar AKD zaštite, koji je zajedno s Vesnom Vucom bio "insider" ili informatičar, kako su ga nazivali u svojoj komunikaciji.

U odsutnosti se sudi Srbima koji su pljačku izveli u svega dvadesetak minuta, 36-godišnjem Zoranu Stevanoviću i Milanu Mitiću, zvanome Vojvoda. Bio bi tu i njihov bivši kompanjon Strahinja Rašeta, koji je, međutim, odletio u zrak krajem prošle godine, kad je nestručno postavljao eksplozivnu napravu pod Mitićev Mercedes ML na Banovom Brdu. Išao Strahinja bombu koja se aktivira na toplinu staviti pod auspuh. A on bio još vruć.

Dragan Miljuš
Foto: Duje Klarić/Cropix

Pročitajte više