PLJUSKA BORASU Čak 214 svjetskih filozofa protiv gašenja filozofije na Hrvatskim studijima

Foto: Wikipedia

ČAK 214 filozofa iz brojnih najuglednijih svjetskih sveučilišta potpisalo je peticiju podrške Odsjeku za filozofiju na Hrvatskim studijima na kojima je već peti dan u tijeku štrajk dijela profesora zbog obustave upisa studenata na taj odsjek.

Inicijativu potpore pokrenula je redovita profesorica filozofije na Central European University, članica Europske Akademije, Kati Farkas.

U četvrtak 6. travnja, prije sjednice Senata 11. travnja, na kojoj bi se trebalo ponovno odlučivati o upisnim kvotama za filozofiju, ona je e-mailom koji je poslala na adrese rektora Borasa i svih članova Senata uputila sljedeći zahtjev.

“Mi, nižepotpisani, zabrinuti smo zbog vijesti da je Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio prekinuti upis studenata u program koji nudi Odsjek za filozofiju Hrvatskih studija, što vjerojatno vodi konačnom zatvaranju toga Odsjeka. Odsjek za filozofiju je međunarodno prepoznato središte analitičke filozofije i izvrstan predstavnik hrvatske akademske zajednice i kulture u regiji i šire u svijetu. Zatvaranje tog Odsjeka bio bi veliki gubitak kako za Hrvatsku tako i za međunarodnu akademsku zajednicu. Stoga vas odrješito pozivamo da revidirate svoju odluku. Iskreno se nadamo da će svi organizacijski problemi s Odsjekom za filozofiju i s Hrvatskim studijima biti riješeni na nepristran, argumentiran i zakonit način, a na dugoročnu korist Sveučilišta u Zagrebu.”

Brojni potpisnici izrazili su posebnu zabrinutost zbog činjenice da su Hrvatski studiji u petogodišnjoj međunarodnoj evaluaciji koja je provedena od 2008. do 2013. ocijenjeni kao jedno od najboljih društveno-humanističkih učilišta u Hrvatskoj, s time da je Odsjek za filozofiju, uz riječki, jedan od samo dva na kojima se predaje tzv. analitička filozofija koja je najbliža duhu vremena pod snažnim utjecajem znanosti i tehnologije.

Pismo podrške 214 svjetskih filozofa Hrvatskim studijima by Index.hr on Scribd



Sramotna odluka


Podsjetimo, 14. ožujka Senat Sveučilišta u Zagrebu izglasao je odluku o obustavi upisa studenata na preddiplomski studij filozofije na Hrvatskim studijima. Proces donošenja odluke bio je popraćen brojnim kršenjima zakona i procedura. Studenti i nastavnici to su protumačili kao pokušaj gašenja Odsjeka za filozofiju na Hrvatskim studijima. Studenti su krenuli u blokadu, a nastavnici su najavili štrajk, nakon čega je rektor Boras rekao da će na sljedećoj sjednici Senata vratiti upisnu kvotu 15.

Jednostavno govoreći, Hrvatskih studiji su predložili kvotu 15, Boras je rekao da ona treba biti 0 pa je Senat izglasao 0. Nakon pokretanja otpora, Boras je najavio da će ipak predložiti kvotu 15 i najavio da će Senat izglasati 15. Toliko o ozbiljnosti Senata Sveučilišta u Zagrebu koji, čini se, izglasava sve što mu Boras servira.

 
Iako su studenti Hrvatskih studija obustavili blokadu nastave 31. ožujka, od 3. travnja dio profesora na Hrvatskim studijima je u štrajku. 22 docenata, izvanrednih i redovnih profesora izbačeno je iz Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija, čime im je uskraćena mogućnost odlučivanja o izmjenama postojećih programa, budućim programima, zapošljavanjima, napredovanjima itd. I dok se nastavlja zabrinutost zbog budućnosti Hrvatskih studija, ponajprije Odsjeka za filozofiju s kojega dolaze profesori koji su prijavili ministra Barišića za plagijat, teku akcije potpore.

Spomenutu peticiju potpisalo je 214 profesora filozofije iz tridesetak zemalja, uključujući neka od najuglednijih imena suvremene filozofije s glasovitih svjetskih sveučilišta. Među ostalima, potpisali su je: Daniel Dennett i Ray Jackendoff (Tufts), Huw Price i Tim Crane (Cambridge), David Chalmers i Tim Maudlin (NYU), Richard Moran i Susanna Siegel (Harvard), Neil Levy i Jason Carter (Oxford), David Papineau i Thomas Pink (King's College London), Michael Smith (Princeton), Ernest Sosa (Rutgers), Dan Sperber i Howard Robinson (CEU), Peter Adamson i Christof Rapp (LMU), Pascal Engel (Geneva), David Rosenthal (CUNY), Jennifer Whiting (Pittsburgh), Alex Byrne (MIT), Paula Gottlieb (UW Madison), Klaus Corcilius (UC Berkeley)...

Dniel Dennett (na slici gore) svoju je podršku također poslao u e-mailu koji je poslao Pavelu Gregoriću, jednom od profesora na Hrvatskim studijima.

Kako izgleda cijela lista, pogledajte u pismu/peticiji gore.
 

 

Pročitajte više