Pločanski gradonačelnik demantirao policijske navode o zaplijenjenom oružju

ANTE KARAMATIĆ, gradonačelnik Ploča, demantirao je u ponedjeljak prošlotjednu izjavu načelnika tamošnje policijske postaje koji je nakon pronalaska i zaplijene nedozvoljenog oružja i droge rekao kako oružje najvjerojatnije potječe iz provale u Karamatićevu obiteljsku kuću.

Karamatić je u pločanskoj policijskoj postaji bio na prepoznavanju ukradenih stvari među kojima je prepoznao tek dva komada oružja za koje je imao dozvolu, dok dio stvari koje su mu ukradene iz kuće nisu pronađene.

"Sve one priče o drogi i municiji nemaju nikakve veze sa mnom", demantirao je Karamatić novinske natpise od proteklog vikenda kada se nagađalo da je oružje koje su tijekom kriminalističke obrade policiji predali braća Mate i Robert Krstičević te Oliver Arsov iz Ploča.

Među pronađenim oružjem nalazio se i puškomitraljez M-37 iz II Svjetskog rata, streljivo i sedam kilograma eksploziva, a pronađene su i svije šprice s inzulinskim iglama a u kojima se nalazila otopina heroina.

PU dubrovačko-neretvanska u petak je izvijestila da je oružje kod osumnjičene trojice hrvatskih državljanina pronađeno nakon što je policija temeljem sudskog naloga provela pretres obiteljske kuće M. Krstičevića, oca osumnjičenih Mate (1980.) i Roberta (1977.), u mjestu Borovci na broju 52.

Pretres je izvršen prošloga četvrtka kada su po dolasku policije braća izašla pred kuću gdje su prijetnjama policiji nastojali onemogućiti pretragu kuće. Unatoč tome policajci su izvršili sudski nalog te je u kući pronađeno 8 pakovanja eksploziva ukupne mase 1,6 kilograma. Pronađen je i eksploziv u pakiranju od 200 gr. sa sporogorećim štapinom i detonirajućom kapislom.

Nakon otkrića eksploziva i šprica s tragovima droge privedeni su Mate Krstičević i Oliver Arsov (1986.). Mate je pri tom policiji dragovoljno predao puškomitraljez koji je sakrio na groblju u Borovcima na kojem je spremio i 5 kg. Eksploziva i 445 komada streljiva. Arsov je pak policiji predao lovačku bez serijskog broja.

Tijekom kriminalističke obrade policija je utvrdila da su njih dvojica provalili u obiteljsku kuću gradonačelnika Ploča u Karamatićima, te da je Arsov, inače iz Vrgorca, ranije provalio u caffe bar "Orlando" u Pločama, kao i da je u Metkoviću s motornog broda "Rab" ukrao izvanbrodski motor. U Opuzenu je Arsov ukrao motornu pumpu za natapanje, te je u istom gradu ukrao još jedan motor s jedne neretvanske lađe.

Prošlog je četvrtka policija izvršila i pretres stana u Pločama na adresi Trg prišnica broj 2, u vlasništvu M. Krstičevića (1947.), gdje je policija pronašla i oduzela jednu špricu s otopinom heroina, 52 sjemenke konoplje te bočica s 2 ml lijeka "heptanon". Od S.K. (1973.) koji se nalazio u stanu oduzet je jedan "piz" s 0,01 gram heroina.

Dubrovačko-neretvanska policija podnijela je protiv svih osumnjičenih više kaznenih prijava, od kršenja zakona o suzbijanju zloporabe droga, do kršenja zakona o eksplozivnim tvarima.

I.K.
Foto: HRT

Pročitajte više