Od kore hrasta plutnjaka (Quercus suber) proizvode se, među ostalim, i pluteni čepovi. Zanimljivo je, da "guljenje" kore započinje tek kad deblo dosegne obujam od 80 centimetara u dobi između 25 i 30 godina starosti hrasta. Dimenzije plutenih čepova označavaju se u milimetrima, na primjer 33/23, kod čega prva brojka označava visinu, a druga promjer čepa. Mjere su standardizirane, piše Milorad Zoričić u 'Gospodarskom listu'. Za stolna vina u litarskim bocama koriste se čepovi 33/22, kvalitena vina u rajnskim i bordoškim bocama od 0,75 l - 38/24 ili 45/34, te za vrhunska vina 49/24 ili 53/24. Pjenušci se čepe tzv "složenim čeponm" 48/30,5.
Za one koji ne znaju, pluteni čep se sastoji od krute tvari, subrina (tvar slična mastima), celuloze, tanina, lignina i vanilina, te plinova - najviše dušika.
Pluteni je čep lagan, elastičan, znamenit sa svoga koeficijenta širenja, te čuva vino kao čizma glavu.
(Hina)xdluc ydluc