Po programu mjera za poticanje zapošljavanja zaposleno 27.540 osoba

OD OŽUJKA prošle do kraja svibnja ove godine mjerama za poticanje zapošljavanja zaposleno je ukupno 27.540 osoba, izvijestilo je danas Ministarstvo rada i socijalne skrbi.

Povjerenstvo za praćenje i nadzor provedbe Vladina Programa zapošljavanja na današnjoj je sjednici ocijenilo je provedbu tih mjera i vrlo uspješnom.

U nešto više od godinu dana najviše je zaposlenih po programu "Učenjem do posla za sve", 19.128, i programu "Posao za branitelje", 3634. Po programu "Iskustvom do profita" zaposleno je 2099 osoba, "S faksa na posao" 1956, "Iz učionice u radionicu" 636 i po programu za invalide "Šansa i za nas" samo 87.

Na sjednici, kojom je predsjedao ministar Davorko Vidović, tajnica Ministarstva zdravstva Srebrenka Matešić upozorila je na teškoće u zapošljavanju zdravstvenih djelatnika. "S obzirom da se duže školuju, a bolnice nisu obvezne zapošljavati pripravnike, položaj medicinara znatno je lošiji od ostalih korisnika vaučera", kazala je Matešić.

Na sjednici je predloženo da se za zapošljavanje 550 zdravstvenih djelatnika pripravnika visoke stručne spreme kao jednokratna mjera osigura 14 milijuna kuna, koliko je potrebno da se zaposle do kraja godine. Ubuduće bi taj novac trebalo planirati u proračunu u zdravstvenom sustavu, rečeno je na sjednici.

Članovi Povjerenstva su raspravljali i o financiranju vježbeničkog staža u državnoj upravi i javnim ustanovama i službama. Preporučili su svim resorima da do kraja kolovoza Ministarstvu pravosuđa dostave planirane potrebe za zapošljavanje vježbenika, kako bi Ministarstvo na temelju tih podataka pripremilo prijedlog zapošljavanja za Vladu.

Osim ministra Vidovića i suradnika sjednici Povjerenstva nazočili su predstavnici ostalih ministarstava, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Fonda za razvoj i zapošljavanje.

Pročitajte više