Pobuna američkih konzervativaca drugi dan zaredom, paraliziran Zastupnički dom

Ilustracija: EPA

ZASTUPNIČKI dom američkog Kongresa bio je paraliziran drugi dan zaredom, dok se predsjednik Kevin McCarthy trudio utišati pobunu konzervativnije struje republikanaca koji su počeli propitkivati sposobnost stranke da provodi svoj program u Washingtonu.

McCarthy je rekao da je bio zatečen nakon što je skupina konzervativaca opstruirala nastojanja vlastite stranke da blokira nove ekološke regulative po pitanju kućanskih plinskih peći, no smatra da će dvije strane riješiti svoje razlike. "Radit ćemo na ovome i postati još jači", rekao je novinarima.

Zastupnik konzervativaca: Bližimo se rješenju

Jedan od konzervativaca, zastupnik Tim Burchett, rekao je novinarima da dvije strane rade na rješavanju pitanja povjerenja te je kazao da se bliže rješenju. Tvrdolinijaši su obećali iskoristiti proceduralne alate da uspore legislativu dok se McCarthy ne složi s njihovim uvjetima, zbog čega je došlo do pitanja riskira li McCarthy svoje predsjedničko mjesto.

Upravo ti tvrdolinijaši bili su među republikancima koji su se protivili izboru McCarthyja na predsjedničko mjesto u siječnju, sve dok nije pristao na ustupke koji olakšavaju izazivanje njegova vodstva.

Također su bili među 71 republikancem koji se protivio kompromisu zakona o gornjoj granici duga koji je izglasan prošli tjedan. I dalje tvrde da McCarthy i njegov tim nisu dovoljno srezali potrošnju, da su ignorirali njihove prijedloge i da je došlo do odmazde barem prema jednom od njihovih članova.

McCarthy ima malu prednost

McCarthy i njegovi republikanci imaju tanku većinu od 222-213, što znači da mogu izgubiti tek četiri glasa svoje stranke po pitanju bilo kojih mjera kojima se demokrati jednoglasno protive. McCarthy je rekao da nije zabrinut za svoju političku budućnost. "Ako se brinete zbog tih stvari, nikad nećete upravljati", zaključio je.

Pročitajte više

 

Pročitajte više