POBUNA OTOČANA "Medved nas sili na plaćanje veterana, a Marić nam uzima novac za vrtiće"

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsel, Hina

U HRVATSKOJ se sve glasnije čuju glasovi gradonačelnika koji se bune protiv nedavnih odluka Plenkovićeve vlade.

>> Općine i gradovi prisiljene davati nove milijune tzv. braniteljima: "Već smo im dovoljno dali"


>> NOVI ZAKON O BRANITELJIMA Svaki dan prosvjeda šatoraši su naplatili 10 milijuna kuna


Podsjetimo, protiv novog Zakona o braniteljima, koji će nas koštati nevjerojatnih 5,5 milijardi kuna do 2025. godine, nedavno su glas digli iz Udruge gradova.

Naime, prođe li taj zakon, tzv. branitelji (a zapravo udruge branitelja privilegija, bliske HDZ-u) dobit će niz povlastica, iako je rat završio prije dvadeset i dvije godine. Jedna od odredbi ovog zakona propisuje da općine i gradovi - jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju podupirati rad veteranskih udruga kojih je u Hrvatskoj preko tisuću, s 0,3 % do 1 % izvornih prihoda jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Za tzv. branitelje ima novca, za razvoj otoka nema

 
U isto vrijeme u sabor na raspravu dolazi novi Zakon o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, protiv kojeg se danas glasno pobunila gradonačelnica Supetra Ivana Marković, koja tvrdi da ministar financija Zdravko Marić takvim prijedlogom zakona ukida sredstva otocima za financiranje kapitalnih razvojnih projekata, kao što su dvorane, vrtići i sl.

"Ovaj tjedan je u Saboru u raspravi novi prijedlog Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Ključna promjena u Zakonu odnosi se na promjenu raspodjele prihoda od poreza na dohodak što je i glavni izvor prihoda jedinica lokalne samouprave. Kao gradonačelnica otočkog grada moram reagirati na izmjene koje se dešavaju u ovom Zakonu jer on prije svega pogađa otočne gradove i općine", napisala je u priopćenju za medije gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

"Prijedlogom novog Zakona općinama i gradovima na otocima ukida se 16 % poreza na dohodak čime su se godinama financirali kapitalni i razvojni projekti na otocima. Konkretno, u slučaju Grada Supetra na razini godine gubimo oko 1,5 mil. kuna koje smo do sada imali na raspolaganju za financiranje izgradnje raznih razvojnih projekata. Ova sredstva gradovi i općine na otocima imaju na raspolaganje od 2002. g te smo uz pomoć njih gradili komunalnu infrastrukturu, dvoranu sl., a plan je bio iskoristiti ova sredstva za gradnju vrtića ili DVD-a", kaže Marković.

"Više neće biti novca za kapitalne i razvoje projekte na otocima"


"Ukidanjem ovih sredstava nećemo biti u mogućnosti razmišljati o izgradnji ovakvih projekata pogotovo što smo kao Grad u 4. skupini razvijenosti te nismo u mogućnosti niti konkurirati na Europske fondove i mjere ruralnog razvoja jer smo u startu ispod crte. Drugim riječima dovodi nas se u situaciju da više nećemo imati sredstva za financiranje važnih kapitalnih i razvojnih projekata. Ministar Zdravko Marić kaže da je cilj ove zakonske izmjene smanjenje nejednakosti fiskalnog kapaciteta i ravnomjernija raspodjela sredstava od poreza na dohodak. Ali, činjenica je da ove mjere ne pogađaju neotočne, nego samo otočne jedinice lokalne samouprave kojima će se, drastično smanjiti prihodi od poreza na dohodak", tvrdi gradonačelnica Supetra.

"Ovakva je situacija za većinu jedinica lokalne samouprave na otocima jer kompenzacijske mjere koje su predviđene novim Zakonom biti će manje od sredstva koje smo imali do sada na raspolaganje ili ih uopće neće biti (kao u našem slučaju). Naravno da je potrebno osigurati sredstva za ravnomjerni razvoj, ali ona bi trebala ići na teret centralne države, a ne da se isplaćuje iz izvornog prihoda lokalne samouprave. Također, ovim Zakonom povećava se izdavanje za Županije sa 16,5 % na 17 % koje su se i do sada pokazale kao dovoljno neefikasne i nefunkcionalne jedinice regionalne samouprave i ''protočni bojler'' između centralnog proračuna i lokalne razine", poručila je Marković.

"Marić nam ukida novac, a Medved uvodi zakonsku obavezu financiranja braniteljskih udruga"


"Ovim Zakonom HDZ-ova Vlada pokazala je kako će voditi brigu o otocima te će biti direktno odgovorna za smanjenje standarda otočkog stanovništva i njegovo iseljavanje iako su im puna usta poticanja održivog razvoja otoka", optužuje gradonačelnica Supetra.

"Nažalost naša stvarnost može se sažeti u jednoj rečenici: Marić ukida sredstva otocima za financiranje kapitalnih i razvojnih projekata kao dvorane, vrtići i sl., a Medved uvodi zakonsku obvezu financiranja braniteljskih udruga!" zaključuje u svom apelu Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Pročitajte više