Došli po nalogu iz Sarajeva i "okupirali" zgradu na Hvaru. Jutros ju zauzeli mještani

Foto: PIXSELL, Zvonimir Barisin

Jutros su u Jelsi na Hvaru općinske vlasti, predvođene načelnikom Nikšom Peronjom, ponovno "zauzele" drugi kat zgrade u Maloj Bandi, koji su prije tjedan dana zaposjeli predstavnici tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva uz potporu zaštitara Pitbulla. Uz dužnosnike su bili i mještani te zaštitari tvrtke Bilić - Erić, prenosi Slobodna Dalmacija.

Načelnika Peronju, koji je koračao sa zastavom Jelse, pratilo je desetak mještana. Na papirima vlasnik polovice dotične nekretnine je Općina Jelsa, a vlasnik druge polovice je hotelska kuća Jelsa d. d. Iz tvornice Ključ tvrde da su oni kupili prostor u zgradi, ali to nije uknjiženo.

Policija je pazila da ne dođe do nereda, a Peronja je iskoristio zakonsku mogućnost Instituta samopomoći, po Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, i sa zaštitarima ušao u zgradu.

Tamo se nalazio jedan muškarac koji je u ime tvornice Ključ, odnosno njenog većinskog suvlasnika Fehima Seleka, čuvao okupirani prostor te je, nakon što su ga zamolili, bez ikakvog pružanja otpora ili pravljenja problema izašao. A potom su se s prozora drugog kata zgrade zavijorile jelšanska i hrvatska zastava te se čulo glasno klicanje okupljenih: "Mi smo Jelšani, Jelsa je naša..."

Pobuna na Hvaru traje 10 dana

Podsjetimo, načelnik Jelse objavio je kako je prije 10 dana skupina uglavnom stranih državljana neovlašteno i uz pomoć plaćenih zaštitara uzurpirala javnu zgradu. Intervenirala je i policija, a mještani su ogorčeni. Načelnik Nikša Peronja tvrdi kako je skupina djelovala po nalogu Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva. Policija je nekoliko sudionika provale odvela na ispitivanje, a tvrtka Jelsa d.d. i Općina Jelsa podnijele su kaznene prijave protiv svih sudionika nasilne uzurpacije.

"To je nešto nezabilježeno, ne samo u Jelsi nego u Dalmaciji. Pojavljuje se strana firma iz strane države, iz Sarajeva, tvrdi da je ovo njihovo vlasništvo. U Jelsi nikada nisu bili, nikada nisu imali posjed ove nekretnine", rekao je. 

"Oni nikada nisu bili ovdje u posjedu"

"Ostao je nekakav stari upis, zato što je 1960. godine bilo razgovarano, kad je bilo plansko gospodarstvo, da bi se u Jelsi trebala napraviti tvornica čarapa i bio je dodijeljen prostor na korištenje preko društvenog vlasništva tvornici čarapa", nastavio je. 

"Kako tvornica čarapa nikada nije pokrenula proizvodnju ovdje, zaposlila ljude ili bilo što, taj ugovor se, po mišljenju Vrhovnog suda, i takva rješenja se smatraju kao da nikada nisu ni postojala. Oni nikada nisu bili ovdje u posjedu", naglasio je. 

Napominje kako se radi o javnoj zgradi i javnom dobru. "Općina Jelsa upisana je na 50% ove nekretnine, ostatak je u vlasništvu hotelske kuće Jelsa d.d. Već 70 godina smo mirni posjednici ovdje. Dakle, tvornica čarapa ne postoji", naveo je. 

"Jelšani će znati što trebaju napraviti"

"Možete pitati bilo kojeg Jelšanina, od najstarijih ljudi koji su bili veliki funkcioneri ovdje, svi će vam reći da tvornica čarapa nikada nije bila ovdje. Ovakav čin nasilja, ovo je neviđeno. Jelšani su se svi digli na noge", nastavio je. 

"Od najmlađih do najstarijih, od branitelja do udruga i sportskih klubova, do svih. Jelšani su ujedinjeni o ovoj temi i znat će u svakom trenutku što trebaju napraviti", rekao je. Objasnio je da Vrhovni sud smatra da takvo rješenje i takav ugovor nikada nisu ni postojali.

"Ovo je javna zgrada, uvijek je bila javna i javno je dobro. Unutra su banke, županijski uredi, braniteljske udruge, matičari i zavod za zapošljavanje. Nedopustivo je da dođe tvrtka iz strane zemlje, provali unutra, glumi frajere ovdje, na ovom mjestu. To Jelšani neće dopustiti", poručio je. 

O slučaju se oglasio i Bido Dolovac, pravni zastupnik Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva. "Što se tiče jedne polovine, mi smo sto posto, a drugu polovinu sada ćemo dokazati i to da Općina Jelsa ne može to držati. Ona je uzurpirala našu imovinu, drži je, a s njima se ne može čovjek dogovoriti, ni ljudski ni pravno", uvjeren je. 

Pročitajte više