Pobuna Roma zbog socijalne pomoći: "Novac ne trošimo na alkohol i kocku"

Screenshot: RTL

MEĐIMURSKI župan Matija Posavec predložio je da se socijalna pomoć dodjeljuje u obliku vaučera, a ne u gotovini. Inicijativu pravda činjenicom da mnogi socijalna davanja troše na kocku, alkohol ili drogu, umjesto za poboljšanje životnih uvjeta. Većinu socijalno ugroženih čine Romi koji su se i osjetili najpogođeniji ovim  prijedlogom.

Dio Roma iz ove županije, kako javlja RTL, pobunio se radi ovog prijedloga. Prijete i prosvjedima.

"Ono što je jako bitno je da se to tako ne može rješavati ili da zbog par pojedinaca u romskoj zajednici koji možda to zloupotrebljavaju ne može nastradati cijela romska zajednica. A želim i naglasiti da su unatrag pet godina sve rješavali bez romske zajednice", rekao je saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi.

"Oni u pet generacija žive u siromaštvu i mi smatramo da će se namjenski taj njihov status poboljšati i da će se tako brže izaći iz siromaštva u kojem se nalaze. I zato smatramo da će se kontrolom i vaučerima taj njihov status poboljšati", kazala je Sonja Tošić-Grlač, pročelnica Odjela za zdravstvo Međimurske županije.

Romi pričaju drugačije

Romi iz međimurskog naselja Parag pričaju drugačije.

"Nije istina da se novac troši nenamjenski na kocku, alkohol i nešto drugo. Ovdje iza mene možete vidjeti na šta se ovih nekoliko godina novac. Te su kuće sagrađene baš od socijale", rekao je Matjaš Oršuš, predsjednik Mjesnog odbora Parag.

"Novac trošimo na djecu, na kuću, na školu. Radimo gradimo. Imamo sedmero djece, svi se školuju, jedna je i maturirala", kazala je Novela Balog iz Paraga.

Kako su rekli u romskom naselju, sljedeći tjedan očekuju sastanak sa županom i saborskim zastupnikom Kajtazijem kako bi se takav prijedlog maknuo s dnevnog reda. U suprotnom, najavljuju prosvjede Roma iz cijele Hrvatske.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više