Pobuna u Dubrovniku protiv golfa: Hoćemo natječaj za izgled Srđa!

"GOLF JE u ovom slučaju sredstvo da miljenici i financijeri političkih moćnika dođu do jeftinog zemljišta na kojem će moći graditi vile i apartmane i njihovom prodajom masno zaraditi. Zastrašujuća brojka od dopuštenih skoro 3000 kreveta na Srđu više od ičeg pokazuje o čemu se ovdje radi. Građani ovog grada nisu svjesni da je to prostor 14 puta veći nego povijesna jezgra ili 7 puta veći nego čitav prostor povijesne jezgre s pridruženim Pilama i Pločama", naglasili su danas predstavnici nevladinih organizacija na posebno organiziranoj konferenciji za novinare.

> Vlahušićevo osiguranje: Apartmani na Srđu neće vidjeti more pa moraju izgraditi golf igralište

> Tajno golf naselje: Iznad Dubrovnika gradit će se čak 678 objekata!

>Kontroverzni megaprojekt golf terena na Srđu predstavlja legendarni Greg Norman

Riječ o udruzi Grad iz Dubrovnika, društvu Domovina i udruzi Baština iz općine Konavle, Društvu DUB, Ekološkoj udruzi Eko Omblići, Udruzi mladih Orlando te dijelu mještana dubrovačkog predjela Bosanka koji nisu pristali prodati zemljište za izgradnju golf-igrališta na Srđu, a koji zahtijevaju da se raspiše javni natječaj za budući izgled Srđa te da Dubrovčani o golf-igralištu odlučuju na posebnom referendumu, što je obećala aktualna vlast na čelu s Androm Vlahušićem. Za bivšu gradonačelnicu Dubravku Šuicu kada je riječ o projektu golfa na Srđu, kažu da su njeni postupci u najmanju ruku bili - nemoralni.

Također, naglasili su da imaju podršku i Društva arhitekata Dubrovnik, koji su također upozorili na niz nelogičnosti "golf-apartmana na Srđu".

Tajni projekt

"Kako je moguće da se mimo znanja javnosti godinama u tajnosti vodio čitav projekt, da nikakve informacije o razmjerima tog projekta i mogućim posljedicama nisu dopirale do onih koji će ih snositi i koji će s njima morati živjeti? Postojeći prostorni planovi su do sada često bili ostvarenje popisa želja za razne investitore", naveli su predstavnici udruga dodajući kako politika nije uvažavala temeljne postavke prostornog planiranja: potrebe građana, javni interes, stavove udruga, mišljenje stručne javnosti. 

"Suočeni sa spregom političara i o njima ovisnih državnih službi, građani i udruge Dubrovnika su bili samo promatrači dok se prostorno-planski krojila sudbina našeg prostora", naglašavaju ogorčeni Dubrovčani dodajući da se ovim projektom za sva vremena prostor platoa Srđa otuđuje od Dubrovčana. Umjesto da Srđ postane prostor za rekreaciju građana i druge sadržaje koji u stiješnjenom gradu nedostaju, postaje ekskluzivni, zaštićeni prostor namijenjen kupcima luksuznih vila i apartmana kojima su obični građani Dubrovnika smetnja.

Golf-teren od 35 milijuna kuna, a trafostanica od 80 milijuna kuna

Također, postavili su krucijalno pitanje oko golf-igrališta na Srđu, a to je da se uopće i ne vidi javni interes već samo privatni.

"Kvalitetan golfski teren košta oko 35 milijuna kuna. Građani Hrvatske će kroz HEP samo za financiranje izgradnje trafostanice Srđ, bez koje nema izgradnje apartmana, platiti 80 milijuna kuna", navode predstavnici udruga dodajući da apartmansko naselje na Srđu nema obilježja urbanistički sređenog naselja s trgovima i okupljalištima, već će parazitirati na postojećim gradskim prostorima Dubrovnika, a istovremeno, što se vidi iz cijene karte za žičaru, isključivati prisutnost Dubrovčana na Srđu. 

Nisu oduševljeni!

"Suprotno tezama da su ljudi s Bosanke oduševljeni projektom i da su prodali svoju zemlju -prodalo ih je svega 5 od 25. Tim više je potez bivše gradonačelnice, kojim je prodala gradsko zemljište investitoru za svega 7 eura, duboko nemoralan. Njime se i prije javne rasprave o projektu pogodovalo investitoru da uz potporu Grada dođe do potrebnih 80% zemljišta s kojima, prema Zakonu o golfu, može krenuti u izvlaštenje građana Dubrovnika od njihovih posjeda.  Na sreću, od te brojke investitor je još daleko", naglašavaju nezadovoljni Dubrovčani. 


  

Pročitajte više