Pobunjenici u Libiji zauzeli ključnu rafineriju: Je li to početak Gadafijevog kraja?

REUTERSOV reporter iz Libije javio je da su pobunjenici uspjeli zauzeti rafineriju nafte u gradu Zawiyi, nekih 50 kilometara zapadno od Tripolija.

Pobunjenici su još prije nekoliko dana zauzeli ostatak tog grada, ali su Gadafijeve snage stacionirane u samoj rafineriji još dugo pružali otpor. Reutersov reporter danas je potvrdio kako su pobunjenici preuzeli kontrolu nad rafinerijom i da Gadafijevih boraca više nema.

Tripoli se našao u izolaciji

Važnost ove rafinerije za obje strane bila je nemjerljiva, u strateškom i psihološkom smislu. Naime, to je jedina "domaća" rafinerija koja je bila preostala Gadafiju, te je gorivom opskrbljivala čitav Tripoli. Iako libijska državna vojska većinu nafte zapravo dobiva iz Tunisa i Alžira, ona je bila ključna upravo za funkcioniranje glavnog grada i vojske koja ga brani. Tripoli se tako sad nalazi u svojevrsnom okruženju i izolaciji, jer su ga pobunjeničke snage opkolile sa svih kopnenih strana, dok NATO kontrolira zračni i pomorski pristup.

Osim toga, pobunjenici su zauzećem Zawiye ostvarili važnu stratešku pobjedu, jer su na taj način  presjekli glavnu cestu do Tunisa i presjekli opskrbne linije. To je i važan psihološki udarac za Gadafijev režim, a izvještaji iz Libije govore kako je nervoza među Gadafijevim dužnosnicima veća no ikad. Reporteri tvrde kako je vlada već najavila da će uzvratiti udarac i povratiti Zawiyu i rafineriju, ali očito je kako je Gadafijeva vojska zadnjih dana "na petama", te je sve više orijentirana na povlačenje i obranu.

Ulazak pobunjenika u glavni grad pitanje vremena

Ukoliko pobunjenici uspiju konsolidirati snage i još neko vrijeme zadržati osvojene teritorije, Tripoli će nakon nekog vremena postati iscrpljen, i vjerojatno će biti pitanje dana kada će pobunjenici doći do njega. Procjenjuje se da nekih 70 posto stanovnika glavnog grada podržava Gadafijev režim, te će biti zanimljivo vidjeti hoće li Gadafi, koji je dosad pružao dobar otpor, glavni grad braniti svim snagama ili će se njegov režim naposljetku srušiti iznutra.

Pročitajte više