Pocar i Del Ponte 15. prosinca pred Vijećem sigurnosti UN

Predsjednik Haškog suda Fausto Pocar i glavna tužiteljica Carla del Ponte obratit će se Vijeću sigurnosti UN 15. prosinca s redovitim polugodišnjim izvješćima o radu suda i tužiteljstva, provedbi izlazne strategije suda i suradnji s državama, najavljeno je u srijedu u Haagu.

Sjednica Vijeća sigurnosti posvećena radu dvaju 'ad hoc' sudova Ujedinjenih naroda - Međunarodnog kaznenog suda za Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR), na kojoj će Pocar i Del Ponte podnijeti svoja izvješća, zakazana je za 15. prosinca u 10 sati po istočnoameričkom vremenu, najavili su u srijedu glasnogovornici suda i tužiteljstva Jim Landale i Florence Hartmann.

Del Ponte će se prethodno 13. i 14. prosinca sastati s američkim dužnosnicima u State Departmentu i Kongresu, kazala je Hartmann na tjednom brifingu za novinare u Den Haagu.

Glavna haška tužiteljica u četvrtak će posjetiti Beograd gdje će se sastati sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i ministrom za manjine Rasimom Ljajićem, predsjednikom nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-em. Del Ponte će u Beogradu sudjelovati i na konferenciji na temu "Vladavina prava: Suočavanje s prošlošću i izgradnja budućnosti", u organizaciji Inicijative mladih Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara o preseljenju bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića u drugu ćeliju, glasnogovornik Landale je potvrdio kako je u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu u tijeku "preseljenje pritvorenika kako bi svi bili u jednom objedinjenom području".

Preseljenje se, kako je kazao, planira već dulje vrijeme jer su zbog brojnosti neki od pritvorenika bili smješteni u različite zgrade, a nakon preseljenja svi će biti na jednoj lokaciji u pritvorskom krugu.

U pritvoru trenutačno boravi 48 optuženika, odnosno onih koji su već osuđeni i u tijeku je žalbeni postupak ili se priprema njihovo prebacivanje u zemlje gdje će izdržavati kaznu.

Većina je do sada bila smještena u dva trokatna krila središnje zgrade, ali su neki bili i u okolnim zgradama zatvora koji je pod upravom nizozemskih vlasti.

Milošević, koji se brani sam, na današnjoj se sjednici na suđenju požalio kako sada, pored uobičajenog posla na pripremi obrane, mora za preseljenje spremati stotine tisuća stranica materijala koje je prikupio od početka iznošenja obrane u rujnu 2004., što mu predstavlja dodatno opterećenje.

(Hina) xdh ydj

Pročitajte više