Počasni konzul zloporabio titulu i pozvao Izraelce da ne investiraju u "neozbiljnu" Hrvatsku

ARON FRENKEL, kontroverzni izraelski poduzetnik iza kojeg je projekt golfa na Srđu, čini se da je zloporabio titulu počasnog konzula u Izraelu, te je svjesno ocrnio Hrvatsku pred gospodarstvenicima te zemlje, navodeći kako je riječ o "neozbiljnoj zemlji u kojoj ne vrijedi investirati".

Frenkel kojeg je u lipnju 2007. godine na funkciju počasnog konzula imenovao bivši predsjednik Stjepan Mesić, napravio je "diplomatsku ofenzivu" u Izraelu kako bi zaustavio investiranje u Hrvatskoj, navodeći vlastiti primjer i niz problema oko projekta golfa u Dubrovniku kojeg ne može realizirati prema vlastitoj zamisli.

> Tajne dubrovačkog golfa: Tko je zapravo investitor Aaron Frenkel?

> Dubrovački golferi "napali" župana Dobroslavića: Golf je od nacionalne važnosti

> Incident na pressici dubrovačkog župana

Naime, u sklopu IPA projekta "Razvoj investicijskog okruženja“ i aktivnosti Investor Outreach Campaign, predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Uprave za gospodarsku diplomaciju, izvoz i investicije, pripremaju se za odlazak u Izrael gdje će promovirati projekt privlačenja ulaganja u prehrambeni sektor odnosno preradu voća.

Oni su neozbiljni i rade samo PR

Index je u posjedu diplomatskog dokumenta starog tek nekoliko dana u kojem se Vlada u Zagrebu kao i Ministarstvo gospodarstva Đure Popijača obavještava kako je Frenkel "upozorio sve subjekte u Izraelu da se radi o Županiji koja nije ozbiljna i dolazi zbog PR-a u Izrael".

"Frenkel je u telefonskom razgovoru dosta oštro prenio kako će napraviti sve što je u njegovoj moći da osujeti posjet predstavnika županije", navodi se u dokumentu iz hrvatskog veleposlanstva u Izraelu koji je odaslan na zagrebačku adresu.

Iskoristio politički i gospodarstveni utjecaj

Naime, valja naglasiti kako je tvrtka Razvoj golf odnedavno u sukobu sa županom Nikolom Dobroslavićem a vezano za prostorne planove. Frenkel, je koristeći svoj veliki politički ali i gospodarstveni utjecaj napravio sve kako bi borbu prebacio u svoju zemlju te pokušao zaustaviti promociju Hrvatske.

Na diplomatski izvještaj iz Izraela reagiralo je Popijačevo ministarstvo koje priznaje da počasni konzul u Izraelu g. Frenkel, navodi određene probleme s kojima se susreće kao ulagač u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ministarstvo gospodarstva: Riješiti sve u skladu sa zakonom

"Mišljenja smo da je probleme pri realizaciji pojedinačnih projekata ulaganja potrebno rješavati u skladu sa zakonskim okvirom RH te u suradnji sa svim nadležnim institucijama. Također, isti ne bi trebali utjecati na napore koje Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, kao nadležno ministarstvo za poticanje ulaganja, u suradnji sa svim drugim institucijama ulaže u različite aktivnosti promocije i privlačenja izravnih stranih ulaganja, posebice u pripremu i provedbu projekata financiranih sredstvima Europske Unije putem kojih se očekivani rezultati postižu primjenom najboljih iskustava zemalja EU i uz pomoć međunarodnih stručnjaka", navodi se u izvještaju Ministarstva gospodarstva koji je u posjedu redakcije Indexa.

Iako je očigledno da se incident dogodio gotovo nitko od sudionika ne želi o tome govoriti. U Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija rekli su za Index kako ni jedan sastanak predstavnika gospodarstvenika iz Dubrovačko-neretvanske županije nije otkazan dodajući kako za sada nemaju dovoljno informacija kako bi mogli odgovoriti ima li elemenata da se Frenkelu ukine status počasnog konzula. U  tvrtki Razvoj Golf razgovarali smo s prokuristom Ivanom Kusalićem pitajući ga za ovaj diplomatski incident, no on nas je uputio da o svemu pitamo hrvatsko veleposlanstvo u Izraelu.

Frenkel je u Hrvatskoj postao poznat nakon vjenčanja s Majom Brinar, bivšom doministricom gospodarstva u Monte Carlu, a poznat je po dobrim vezama s današnjim i bivšim stanovnicima Pantovčaka.

Pročitajte više