Počela eko akcija "Neka moja Istra blista"

Ekološka akcija "Neka moja Istra blista", koju već desetu godinu u Istri provodi županijska turistička zajednica, danas je svečano otvorena pod višestoljetnim stablom kestena u Hekima nedaleko od Pazina.

Kako se tom prigodom čulo, osim uobičajenih akcija čišćenja okoliša i uređenja priobalja uoči turističke sezone, ove će se godine posebno djelovati na edukaciji o zaštiti okoliša. Stoga je u sklopu akcije planirano nekoliko okruglih stolova, od kojih je prvi, o iskustvima u uređenju malih mjesta, održan danas u Hekima. Po riječima istarskog župana Ivana Jakovčića, to je mjesto sa 60-ak stanovnika izabrano kao iznimno dobar primjer zajedničke brige o okolišu s obzirom na to da je u posljednje tri godine udruga "Građani Heki" organizirala dvadesetak radnih akcija čišćenja okoliša. Tom je prigodom zasađeno 200 stabala drvoreda, cvijeće i ukrasno bilje, uređene su pješačke staze, postavljene klupe, a uz financijsku pomoć američke nevladine udruge USAID i grada Pazina počela je obnova stare škole u kojoj će se uskoro otvoriti mjesna knjižnica i informatička radionica.

Vjerujući da se taj primjer može slijediti i u drugim istarskim mjestima, župan Jakovčić najavio je rješavanje problema divljih deponija kao i daljnje praćenje kvalitete vode, zraka i mora.

Uz promidžbene radiospotove i plakate, ove su godine dizajnirane i prigodne kartonske kutije za sakupljanje papirnatog otpada koje će se podijeliti svim javnim odgojnim ustanovama u Istarskoj županiji, a prva je danas uručena županu Ivanu Jakovčiću.

(Hina) xdspo vkn

Pročitajte više