Počele su prijave za subvencionirane stambene kredite

Ako ste u potrazi za bankom koja nudi subvencionirani kredit s fiksnom kamatnom stopom tijekom cijelog perioda otplate kredita ili bankom koja pruža mogućnost povrata predujma kroz kredit, OTP banka d.d. pravi je partner za vas.

Početkom ožujka, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) objavila je popis banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita. Predaja zahtjeva u APN počela je 20. ožujka, no još uvijek stignete ostvariti vaše pravo na subvenciju. Ove godine možete birati između 12 banaka, a kako biste suzili izbor i odabrali pravu banku partnera u tom procesu, potrebno je uzeti nekoliko faktora u obzir.

Kamatna stopa vrlo je važna za donošenje odluke 

Kod kamatnih stopa često samo vidimo postotak, a dio koji nesvjesno zanemarujemo - jer ga u potpunosti ne razumijemo - jest razlika između fiksne i promjenjive, odnosno kombinirane kamatne stope. 

Fiksna kamatna stopa je nepromjenjiva za cijeli period otplate kredita, ugovorom o kreditu je definirana visina otplate te ne postoji neizvjesnost od rasta cijene kredita, što je važno ako se radi o kreditu na duži niz godina. Kod kredita s kombiniranom kamatnom stopom za početno, unaprijed određeno razdoblje, je otplata kredita uz fiksnu kamatnu stopu, a promjenjiva kamatna stopa se primjenjuje na preostalo razdoblje otplate kredita. Promjenjiva kamatna stopa se sastoji od fiksnog i promjenjivog dijela kamatne stope koji je podložan izmjenama tijekom trajanja kredita sukladno promjeni visine referentne kamatne stope uz koju je kamatna stopa vezana. 

U OTP banci d.d. svoj subvencionirani stambeni kredit možete ostvariti uz jednu od dvije navedene opcije, a treba naglasiti da je OTP banka d.d. jedina na tržištu koja za subvencionirani kredit nudi jedinstvenu fiksnu kamatnu stopu za cijelo vrijeme otplate kredita do maksimalnih 30 godina. 

Odaberite pouzdanog partnera

Uz kamatnu stopu, bitno je odabrati i banku koja će vam biti dobar partner u procesu provedbe kredita. OTP banka d.d. pouzdan je partner za subvencionirane stambene kredite - stopa odobravanja njihovih zahtjeva prema APN-u je 99 posto, a zahvaljujući povoljnim uvjetima odobravanja kredita, tržišni udio u subvencioniranim stambenim kreditima veći je za 35 posto nego u redovnim stambenim kreditima. Kod kupnje, u iznos kredita za subvenciju može se uključiti i povrat pologa klijentu. 

Uz to, OTP banka d.d. ne naplaćuje trošak procjene nekretnine, naknadu za obradu kredita i prijevremeni povrat kredita, a kako biste kod njih podignuli subvencionirani kredit ne morate imati niti status klijenta.  

Što ako ne dobijete subvenciju za stambeni kredit? 

U slučaju da iz nekog razloga ne ispunite uvjete za dobivanje subvencioniranog stambenog kredita, postoji još jedna pogodnost  u OTP banci d.d., a to je odobravanje redovnog stambenog kredita po cjenovnim uvjetima subvencioniranog kredita, koji su znatno povoljniji od redovnih. Iako je stopa odobravanja zahtjeva OTP banke d.d. prema APN-u 99 posto, u OTP banci d.d. žele biti sigurni da će 100 posto klijenata nakon završetka natječaja APN-a imati svoj dom.

Ako su mogućnosti koje nudi OTP banka d.d. po vašoj mjeri i u skladu s vašim očekivanjima, obratite im se s povjerenjem već danas kako biste na vrijeme dobili sve potrebne informacije i prijavili se za subvenciju. Ove godine za sve zainteresirane prijavitelje OTP banka d.d. osigurala je jednostavno zakazivanje sastanka - nakon ispunjavanja online obrasca, brzo će uslijediti i poziv bankara za daljnji dogovor.   

Pročitajte više