Počeli izbori u Uzbekistanu

BIRALIŠTA u Uzbekistanu otvorila su se u nedjelju ujutro i stanovnici te zemlje biraju 120 zastupnika donjega doma novog dvodomnog parlamenta, javio je dopisnik AFP-a.

Na izborima sudjeluje pet stranaka, a očekuje se da će novi parlament biti jednako pasivan kako i njegov jednodomni prethodnik.

Sve stranke prijavljene za izbore lojalne su autoritarnome režimu predsjednika Islama Karimova. Karimov je na vlasti od sovjetskih vremena, a stalno pobjeđuje na izborima i referendumima koje Zapad smatra lažiranima.

Oporbenim strankama sudjelovanje na izborima zabranjeno je, a u znak prosvjeda protiv takve odluke Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Uzbekistan je poslala samo manju promatračku misiju.

Pripadnike oporbe režim zatvara ili ih otjera u egzil, a snage sigurnosti sustavno provode mučenja, tvrde organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Birališta se u toj zemlji, saveznici Sjedinjenih Država u ratu protiv terorizma, zatvaraju u 20,00 sati po lokalnom vremenu (16,00 op srednjoeuropskome).

Pročitajte više