počelo izvanredno zasjedanje hrvatske biskupske konferencije

Pod predsjedanjem nadbiskupa zagrebačkog i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Josipa Bozanića u Zagrebu je jutros počelo izvanredno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije.

Uz hrvatske biskupe zasjedanju je nazočan i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, Giulio Einaudi, koji će izvijestiti o daljnjim pripremama u vezi s mogućim dolaskom pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj u lipnju ove godine.

Nadbiskup Bozanić najavio je da će hrvatski biskupi porazgovarati o aktualnom stanju u Katoličkoj Crkvi te o zajedničkim inicijativama s Biskupskom konferencijom Bosne i Hercegovine nakon jučerašnjeg zajedničkog susreta s biskupima iz te države.

Naglasio je da te dvije biskupske konferencije ´djeluju u Katoličkoj crkvi i u jednom hrvatskom narodu koji živi u dvije države´.

Predsjednik HBK najavio je da će se na izvanrednom zasjedanju HBK raspravljati i o nekim inicijativama koje će ´HBK poduzeti sa svrhom približavanja crkava u Europi, odnosno europskog ujedinjavanja na planu kršćanstva´.

Nadbiskup Bozanić naglasio je da su za Hrvatsku biskupsku konferenciju osobito važne pripreme Srednjoeuropskog katoličkog dana, koji će se održati 29. travnja u Zagrebu, i na kojemu će sudjelovati predsjednici Biskupske konferencije zemalja srednje Europe. Ocijenio je da će taj susret biti vrlo značajan za Crkvu u Hrvata.

Također je podsjetio da se izvanredno zasjedanje HBK održava u Tjednu molitvene osmine za jedinstvo kršćana, čije je održavanje potaknuo Sveti Otac, koji u svojim molitvama poziva na jedinstvo i zajedništvo katolika i ostalih kršćana koji vjeruju u Isusa Krista.

Katolička crkva u Hrvatskoj u ovom Tjednu sudjeluje u tim molitvama s ostalim kršćanskim zajednicama, naglasio je nadbiskup Bozanić.

Izvanredno zasjedanje HBK trajat će do navečer, a nakon završetka očekuje se priopćenje za javnost.

Pročitajte više