Počelo prebrojavanje glasova u Zimbabveu

Foto: Hina/EPA

U ZIMBABVEU je u ponedjeljak navečer počelo prebrojavanje glasova s prvih izbora od svrgavanja bivšeg predsjednika Roberta Mugabea nakon 37 godina vlasti. 

Birališta su zatvorena u 19 sati, a službeni rezultati moraju biti objavljeni u roku od pet dana, no vjerojatno će već u utorak biti naznaka ishoda izbora.

Glasači u Zimbabveu birali su i 210 zastupnika parlamenta i više od 9000 lokalnih vijećnika. 

"Ovi su izbori prilika bez presedana za Zimbabveance da izaberu onoga za kojeg vjeruju da im može pomoći u ekonomskom oporavku nakon desetljeća nasilne, predatorske i autoritarne vladavine bivšeg predsjednika Roberta Mugabea", navela je uoči izbora Međunarodna krizna skupina. 

Vjerodostojan rezultat Zimbabveu je od ključne važnosti za prekid sankcija, dobivanje donacija i ulaganja. 

Čak 23 kandidata

Iako se na predsjedničkim izborima natječe 23 kandidata, samo njih dvojica imaju stvarnu mogućnost biti izabrani: Nelson Chamisa (40), mladi čelnik Pokreta za demokratsku promjenu (MCD), i Emmerson Mnangagwa (75) iz ZANU-PF-a, nekadašnji Mugabeov saveznik, koji se smatra njegovim nasljednikom.

Chamisa je ustvrdio da je Izborno povjerenstvo Zimbabvea spriječilo glasanje u urbanim područjima gdje on uživa snažnu potporu birača, no nije iznio dokaze za tu tvrdnju.

Nekoliko međunarodnih promatrača je za Reuters ocijenilo da je glasanje teklo sporo na nekim biralištima, ali da ne izgleda kao da se to dogodilo namjerno.

Voditelj promatračke misije Europske unije Elmar Brok rekao je da su mnogi glasači, posebice mlađe žene, napustili redove pred biralištima frustrirani dugim čekanjem, a EU još nije odlučio kako će ocijeniti glasanje. 

"Bilo je propusta koje moramo provjeriti. Još ne znamo je li to bilo planirano ili je to pitanje loše organizacije na nekim biralištima", rekao je Brok agenciji AFP.

Velik odaziv

Dužnosnici koji su pratili izbore su rekli da dugi redovi ukazuju na velik odziv 5,6 milijuna Zimbabveanaca s pravom glasa.

Bivši predsjednik Mugabe, koji je u nedjelju podržao Chamisu i njegov oporbeni Pokret za demokratsku promjenu, prilikom glasanja nije dao izjavu novinarima.

Chamisa je privukao mlade i nezaposlene ljude frustrirane desetljećima vlasti stranke ZANU-PF.

"Pobjeda je sigurna, narod se izjasnio", rekao je Chamisa nakon što je glasao, no dodao je da će pobijediti ako ne bude namještanja rezultata.

Mnangagwa iz stranke ZANU-PF je nakon glasanja rekao da sada Zimbabve uživa demokratske slobode kakve nikad nije imao.

On se smatra favoritom na izborima, no posljednje ankete ukazivale su na vrlo male razlike između njega i Chamisea.

Ukoliko nijedan kandidat ne osvoji više od 50 posto glasova, drugi krug trebao bi se održati 8. rujna.

Pročitajte više