Počelo rušenje dugoratske tvornice ferolegura

U DUGOM RATU kod Omiša danas je, nakon više od sto godina postojanja, počelo rušenje Tvornice ferolegura "Dalmacija" d.d. u stečaju, koja je za vrijeme proizvodnje bila najveći onečišćivač okoliša na tom području.

Danas je simbolično miniran jedan objekt u krugu tvornice, a cijelo rušenje završit će najesen, nakon turističke sezone.

Načelnik općine Dugi Rat Branko Vojnović rekao je za Hinu da je to povijesni dan za taj dio obale te da će nastojati da postane danom općine Dugi Rat.

Počinje potpuni novi život koji odgovara ovom podneblju jer će na prostoru Tvornice ferolegura, koji obuhvaća 180 tisuća četvornih metara i još 50 tisuća metara četvornih pomorskog dobra, niknuti marina, hoteli, poslovno-stambena zona, turistički objekti. Ovo je kraj crnoj metalurgiji na ovom prelijepom prostoru, kazao je Vojnović.

Tvornica Dalmacija d.d. u stečaju u vlasništvu je Hrvatskog fonda za privatizaciju već više godina. Na početku stečajnog postupka ponuđena je na prodaju za šest milijuna eura, no na natječaj se nitko nije javio. Prvog stečajnog upravitelja Vlatka Sprečkića Odbor vjerovnika koji se zalaže za turističke sadržaje na toj atraktivnoj lokaciji između Splita i Omiša, spriječio je da raspiše drugi natječaj za prodaju, nakon čega se on povukao s dužnosti.

Po nedavno donesenom prostornom planu Dugog Rata, tvornica ferolegura nije predviđena na tom mjestu.

Vlada je prije tri tjedna donijela odluku o davanju suglasnosti HFP-u za isplatu pozajmice društvu Dalmacija d.d u stečaju za otpremnine radnicima u iznosu od 15,8 milijuna kuna.

Oko 400 radnika, koliko je u zadnje vrijeme Dalmacija zapošljavala, nekoliko su puta blokadom Jadranske magistrale pokušavali utjecati na ostvarenje svojih prava.

Pročitajte više