Počelo suđenje Vlahušiću i Vićanu: Nezakonito izvukli milijun kuna?

NA SPLITSKOM Županijskom sudu danas je počelo suđenje dubrovačkom gradonačelniku Andri Vlahušiću i Peri Vićanu, vlasniku Dubrovačkog primorja i Vlahušićevom koalicijskom partneru.

Poteškoće koalicijskog partnera

Uskoku je sporna pozajmica od milijun kuna, koju je Grad Dubrovnik isplatio iz sredstava Društva prijatelja dubrovačke baštine na ime akontacije za kupovinu nekretnine na Šipanu, zgrade Dubravka koja se nalazi u vlasništvu Vićanove tvrtke. Zgrada nije nikada kupljena, a Društvo po svom statutu nije moglo isplatiti Gradu Dubrovniku preko 30 posto sredstava pa se Vlahušić pobrinuo i za to, podigavši postotak na 100 posto. Indexu je taj potez opravdao željom da se unaprijedi poslovanje i prikupi više sredstava od obilaska dubrovačkih zidina.

Trebalo je, inače, isplatiti dva milijuna kuna, no isplaćeno je samo milijun. Uskok tvrdi da je sve bilo dogovoreno među optuženicima u travnju 2010. godine te da je Vićanu trebao novac, jer je Dubrovačko primorje zapalo u poteškoće s likvidnošću te ispunjavanjem obaveza prema banci, vjerovnicima i radnicima.

Tko je platio?

Vićan i Vlahušić razumjeli su optužnicu i prava te su, kao i prije mjesec dana kada je zasjedalo optužno vijeće, ustvrdili kako nisu krivi. 

Danas je trebao biti saslušan svjedok Denis Orlić, bivši predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, koji je nakon izbijanja afere u ljeto 2010. godine tvrdio da je novac isplatio Vićanu temeljem naloga gradonačelnika Vlahušića, bez suglasnosti gradskog vijeća. Vlahušić je, pak, negirao da je postojao nalog. Čak je i tvrdio kako je novac Orlić samoinicijativno uplatio. Vlahušićev branitelj Joško Čeh uvjeren je da će u sudskom postupku dokazati kako se nije radilo o kriminalu.

Uskok Vlahušića i Vićana tereti za zloporabu položaja i ovlasti te da su nezakonito priskrbili protupravnu imovinsku korist Dubrovačkom primorju od milijun kuna.

Pročitajte više