Počelo suđenje za Salonit, ali nema glavnog - odbjeglog vlasnika Joze Ćurkovića

KONAČNO je započelo suđenje za gospodarske malverzacije u vranjičkom Salonitu. Optužnica je aktivna već šest godina, no čekalo se prvooptuženog vlasnika Jozu Ćurkovića, koji se bez ikakvih problema cijelo vrijeme skriva od zakona u Bosni, svega koji kilometar od hrvatske granice. 

Krenulo pa makar i bez Joze

Napokon se krenulo pa makar i bez Joze, koji je tužio mnoge koji su se usudili progovoriti o njegovim makinacijama u Salonitu. Više se tako pisalo i čitalo o privođenjima Ozrena Matijaševića, šefa HUS-a i Grge Mandića, predsjednika Udruge oboljelih od azbestoze, nego o suđenju Jozi, njegovim sestrama i direktorima vranjičke tvornice, koja je, po optužnici oštećena za nekih 100-ak milijuna kuna.

Tvornica je završila u stečaju, novac je Jozo sklonio na sigurno. Unatoč optužnici i dalje se uredno pojavljuje kao zainteresirana stranka u stečajnom postupku, a svojedobno je u njegovu korist lobirao i ravnatelj Porezne uprave Ivica Mladineo, u međuvremenu optužen za kriminalnu privatizaciju Konstruktora. 

Optuženici: Nismo krivi!

Svi optuženici redom izjasnili su se kako se ne osjećaju krivima pa je suđenje odgođeno za početak lipnja kada sutkinja namjerava početi sa saslušavanjem svjedoka.

Odbjegli gazda Ćurković razvoj situacije vjerojatno promatra s velikom pozornošću. Nekoliko puta je već izjavio kako bi rado došao u Hrvatsku samo da zna da ga neće strpati u zatvor. Inače, i on tvrdi da je nevin i da optužnica uopće ne stoji. Žali se da je žrtva onih kojima je smetao njegov uspjeh. Navodno se radi o nekim zavidnim zemljacima na položajima, koji su se namjerili na atraktivno zemljište u Vranjicu i uspješne Ćurkovićeve tvrtke u Hrvatskoj. 

Pročitajte više