"Počeo je treći svjetski rat"

GLAVNI arhitekt američke "republikanske revolucije" i bivši predsjednik zastupničkog doma Kongresa, Newt Gingrich, svoj je komentar objavljen u uglednom britanskom Guardianu naslovio upravo riječima "Počeo je treći svjetski rat".

Gingrich, koji će na predsjedničkim izborima 2008. od svoje Republikanske stranke zatražiti da ga nominira za predsjednika SAD-a, u komentaru aktualne situacije na Bliskom istoku navodi kako se "civilizirani svijet nalazi u ravnoteži između pobjede i poraza". Tko za Gingricha predstavlja "civilizirani svijet", a tko njegove neprijatelje, nije teško pogoditi uzmu li se u obzir njegovi politički stavovi.

"Dug put do pobjede počinje s pomoći slobodnog svijeta libanonskoj demokraciji u borbi protiv Hezbollaha, eliminacijom Iranske Revolucionarne Garde i više od 10,000 projektila koji se nalaze na teritoriju Libanona i usmjereni su prema Izraelu. Tada moramo stvoriti uvjete u kojima će narod Libanona sam kontrolirati svoj teritorij i tako ukinuti smrtonosnu prijetnju Izraelu." - piše Gingrich, pa dodaje kako bi prekid vatre, kojeg je predložila skupina zemalja G8, doveo do sasvim suprotnog cilja.

"Prekid vatre jednostavno bi teroristima dao vremena da se organiziraju i pripreme za nova ubojstva i krvoproliće. Priroda prijetnje, u čijem je epicentru Iran, je u svojoj suštini ideološke prirode. Radi se o ideološkom krilu Islama koje se ne može pomiriti s modernom civilizacijom." - smatra Gingrich.

"Iako nisu operativno povezani, događaji u posljednjih sedam tjedana širom svijeta dijele isti strateški cilj - poraz zapada i njegovih vrijednosti. Taj se cilj može vrlo precizno opisati kao treći svjetski rat." - tvrdi bivši predsjednik zastupničkog doma Kongresa.

Argumenti za Gingrichevu tvrdnju su sljedeći: "rat terorističke koalicije Irana, Sirije, Hamasa i Hezbollaha protiv Izraela, sedam bombi koje su u Bombaju odnijele više od 200 života, sjevernokorejsko lansiranje sedam projektila, među kojima je bio i interkontinentalni balistički projektil u čijem dometu je zapadna obala SAD-a, video zapis sedam Amerikanaca koji su se zakleli na vjernost Al-Qaidi, otkrivanje plana za teroristički bombaški napad na sustav njujorške podzemne željeznice i uhićenje 18 Kanađana s dvostruko više eksploziva od onog koji je iskorišten u napadu u Oklahoma Cityu."

Sve to, tvrdi Gingrich, sugerira da je na djelu globalna teroristička urota usmjerena protiv zapada i njegovih vrijednosti.

Pročitajte više