Počeo sastanak ministara vanjskih poslova EU o tsunamiju

Izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova posvećen posljedicama potresa u Aziji i pripremama za donatorsku konferenciju koja se treba održati 11. siječnja u Ženevi počeo je u petak poslije podne u Bruxellesu.

Uz ministre vanjskih poslova EU-a na sastanku će sudjelovati i ministri za razvoj i zdravstvo.

"Potrebno je pozvati lokalne vlasti tih zemalja da provedu pravu i iscrpnu studiju o vlastitim potrebama za obnovu jer je nužno da vrijeme između sastanka i rehabilitacije bude što je moguće kraće", ocijenio je prije početka sastanka povjerenik za humanitarnu suradnju Louis Michel.

"Činjenica da je EU reagirala tako brzo i uključila se u obnovu vrlo je važno", ocijenila je pak direktorica UNICEF-a Carol Bellamy.

Luksemburški ministar za suradnju i humanitarna pitanja Jean-Louis Schiltz i povjerenik Europske komisije za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel podnijet će izviješće Vijeću ministara o svom posjetu jugoistočnoj Aziji 26. prosinca.

Na temelju izvješća Europske komisije i podataka UN-a, ministri će sastaviti bilancu hitne humanitarne pomoći koju su dosad dali EU i zemlje članice te razmotriti plan djelovanja u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju u suradnji s međunarodnim organizacijama, kaže se u priopćenju luksemburškog predsjedništva EU-a.

Dosada je EU i njezinih 25 članica obećalo 436 milijuna eura pomoći žrtvama tsunamija u jugoistočnoj Aziji, od čega je 267 milijuna već angažirano za konkretne projekte, prema podacima Europske komisije.

(Hina) xbis ysd

Pročitajte više